personstarthumb-up

Tak & vind

Ämne
Svar
Läst
Senast ↓
 1. T

  Välja material till taket, formen på taket, byta ut eternit?

  Det finns mängder av sätt att göra på. Om du vill råsponta taket kan du lämna reglarna som ofta sitter på cc500. Och råsponta stående råspont ovanpå reglarna( från takfot till nock. det ger även extra bärighet i taket och ni får en fin 50mm luftspalt under råsponten. den papp,läkt,pannor. eller som du sa med duken, som även den går att sätta ovanpå reglarna med läkt och
  takläggare nu · jan '15 · 10 svar · 38,8k läst
  ·
 2. pickels

  Inreda vinden

  Fixat! Tack för att ni sa till.
  pickels · aug '11 · 2 svar · 38,8k läst
  ·
 3. C

  Att använda osb på taket?

  [citat] Precis, du har ju redan ngt som påminner om ett råsponttak. Jag misstolkade ditt första inlägg. Själv väljer jag råspont, papp och läkt även för plåttak. Gillar heller inte hängboard.
  ClasseClas · 3d · 9 svar · 509 läst
 4. S

  Bra färg för plåttak?

  +1 på kirjo! Finns tex på granngården!
  swirve · 4d · 4 svar · 116 läst
  ·
 5. J

  Överventilation på kattvind efter byte av underspikning?

  [citat] Tack för tipsen. Jag var tveksam men gick med på lösningen då vi trots allt inte hade ett helt 100% "felfritt" undertak.
  JohanOeberg · 5d · 2 svar · 159 läst
 6. Oldboy

  Isolering snedtak.

  100 mm - 20 mm luftspalt blir inte mkt isolering. Om det finns utrymme nedåt/inåt så kan du sala på 145 - 195 mm för att få en god tjocklek. Annars är det att lägga på takstolar/reglar utanpå, samma tjocklek. Antingen luftspalt, eller utan luftspalt, men utan så måste det vara en "öppen takduk" som kan ventilera ut fukt inifrån. Då bör det helst vara en hygroskopisk isolering. Iom
  Oldboy · 6d · 5 svar · 174 läst
 7. GoForIt

  Läckage i innertak åtgärd?

  Värmefläkt och avfuktare är ingen lösning i detta läget.
  GoForIt · 6d · 3 svar · 132 läst
  ·
 8. C

  Innertak i garaget

  Du skriver yttertak i papp? Då är det isolerat på utsidan av plåten med mineralull och tätmembran av papp? Det är mer en konventionel isolering, då kan du nog utan problem panela insidan utan isolering.
  corre · 6d · 3 svar · 154 läst
  ·
 9. MaWa71

  Hur ventilera när vi öppnar upp till nock?

  [citat] Hej! Det har gått några månader nu, har ni kommit fram till någon slutlig plan för hur ni ska angripa er ombyggnaden?
  MaWa71 · 7d · 30 svar · 2,4k läst
  ·
 10. H

  Brandsäkra vind i radhus

  [citat] ha bara koll på omfattningen av jobbet först. t.ex höjd och längd. bästa är en ritning.
  henke_benke · 7d · 12 svar · 250 läst
 11. B

  Påbyggt lågsluttande sadeltak, fuktmätning för övervakning?

  [citat] Det är papptak både nu och efter ombyggnaden [citat] Ventilering genom ventiler i gavlarna samt i mittväggen i atriet (huset har ett atrium i mitten där huset bara är hälften så brett på 5.5 m längd). Luftvolymen blir begränsad tack vare den låga nockhöjden (50 cm). Det är enda stället där man kan ha en lucka också, men den når bara in mellan två takstolar. [citat] Jag
  Bo Berglund · 7d · 2 svar · 85 läst
 12. Oldboy

  Mögel på vind i gammalt hus?

  Det är inget mögel så vitt jag kan se, utan just bara mörkare bitar, vilket fuktskadat trä kan/brukar få. Om fuktskadan hade fått fortsätta hade träet mjuknat (=ruttnat). Betydligt värre än lite mögel, så det är bara att instämma i besiktningsmännens bedömningar. Helt normalt. Inget ovanligt, utan snarare ganska vanligt på äldre hus.
  Oldboy · 8d · 4 svar · 263 läst
  ·
 13. E

  Luftdriven eller eldriven pistol när jag skall spika fasad och takpapp?

  Jo, man klamrar ofta fast underlagspapp och som sagt alltid? duk. Kör man med klammer så är det bara att dunka ca 4 ggr för varje spik så har man ungefär samma yta som trycker mot pappen. När man sedan lägger läkten på den förklistrade pappen kommer den ingen stans
  elmont · 8d · 22 svar · 760 läst
 14. J

  Virke till vindskivor

  Målning på båda sidor motverkar kupningstendenser. Använd inte akrylatfärg eller annan diffusionstät färg. Slamfärg eller oljefärg är det som gäller.
  justusandersson · 10d · 7 svar · 423 läst
 15. 13th Marine

  Färgval på takpannor brunt 70-tals hus

  Vårt förvisso tegelröda hus har gröna takpannor.
  13th Marine · 10d · 1 svar · 95 läst
  ·
 16. Bernieberg

  Nylagt plåttak med dålig avrinning?

  Professionellt!
  Bernieberg · 11d · 14 svar · 913 läst
  ·
 17. M

  Vilket håll ska råsponten läggas?

  [citat] Kul med en gammal tråd! :D Man rekommenderar framförallt att måla med linoljefärg på hyvlade ytor för att inte träet skall suga upp för mycket olja för snabbt då detta kan leda till sämre ytskikt och göra att man behöver måla onödigt många lager. Rödfärgen är tvärtom, där behöver man den grova sågade ytan för att färgen skall få bra fäste.
  Marcussjogren · 12d · 42 svar · 27,4k läst
 18. J

  Flackttak. Konstruktion. Hur?

  Det finns en gammal skämtteckning från 1930-talet där någon säger att det är synd att funkishus inte klarar vårt klimat. Man ser ett hus med platt tak där vattnet forsar in. Det är svårt att säga så mycket om lämplig takkonstruktion utan att veta hur väggarna är konstruerade. Med dagens krav på isolering är det dock svårt med betongplattor högst upp. Däremot är tekniken för
  justusandersson · 12d · 1 svar · 123 läst
 19. K

  Räkna ut max höjd på tak vid lutning - 1planshus

  https://www.byggahus.se/forum/threads/raekna-ut-max-hoejd-pa-tak-vid-lutning-1planshus.309278/
  Kane · 12d · 1 svar · 62 läst
 20. E

  Hus med platt tak

  Tack för svar! Nu blev inte detta hus aktuellt trots allt. Hoppas att jag inte fastnar för fler hus med platt tak i framtiden :rofl:
  El Patrón · 13d · 2 svar · 196 läst
 21. P

  burk på vinden ?

  Det är som Daniel skriver. Bäst är att plugga bägge ändar, näst bäst är att plugga nedre (varma) ändan och om det inte går att plugga nedre ändan av något skäl så duger det med övre. Huvudsaken är att luft inte drar igenom röret.
  pilen · 13d · 13 svar · 475 läst
  ·
 22. -Pilla-

  Renovera kallvind

  Tack så mycket för alla svar. Det blir nog som sagt ett taklyft.
  -Pilla- · 13d · 16 svar · 497 läst
  ·
 23. J

  Fönsterkupor i plåt, kondens?

  Jag hade turen att anlita en duktig takläggare som påpekade att jag måste lägga om kuporna för att få det tätt. Vilket jag också gjorde och därför hände inget annat än att det kostade mer pengar. Avgörande var ju att jag litade på takläggaren, som jag visste var kompetent och som jag sett i andra sammanhang.
  justusandersson · 14d · 9 svar · 208 läst
  ·
 24. L

  Hur laga läckande eternittak?

  Jag har inte läst hela tråden! Men hur läcker det ?? jag har ett plåttak och vissa tider på året särskilt i Aug - Sep så formligen dryper det av vatten på insidan av plåten, detta inträffar när det kommer regn som kyler ner plåten det ser ut som imma på en kall glasruta och snart rinner det litervis med vatten på insidan! Men luftspalten tar hand om problemet. Det är helt normal
  Leif i Skåne · 14d · 31 svar · 1,2k läst
  ·
 25. C

  Läckage

  Kolla om du kan få någon hjälp via ditt försäkringsbolag? Finns ju firmor som arbetar med felsökning av sådant här, och använder medel och speciella instrument för att kunna se var medlet tränger igenom någonstans....
  crazytok · 14d · 13 svar · 352 läst
 26. M

  Plasta tegelskorsten

  Det går fint att linda in den med byggplast eller pressening. Se bara till att plasten inte åker in under pannor eller plåt så du förvärrar situationen :) Det är ganska vanligt att en gammal skorsten med dåliga fogar börjar läcka. Däremot så är ett eldningsförbud kanske inte så långt borta, så du behöver antagligen göra om fogarna ovan nock och glidgjuta invändigt för att få
  Marcussjogren · 16d · 5 svar · 306 läst
 27. K

  Skottar ni bort snön från era tak?

  [citat] Nja.... Så här 7 år senare orkar jag inte förklara samma sak igen :)
  Krille4 · 16d · 28 svar · 3,7k läst
 28. J

  Dimension på nockbalk

  [citat] Är det med två upplag, dvs utan pelare i mitten?
  jojjas · 16d · 4 svar · 525 läst
 29. NickeNickee

  PVC panel som takfotsklädsel, återförsäljare?

  Nu är detta en väldigt gammal tråd men jag tänkte ändå bara säga att om någon söker simspanel likt denna så kan jag svara på var den kan stå att finna.
  NickeNickee · 16d · 1 svar · 1,7k läst
  ·
 30. Lärospånet

  Behandlad masonit som undertak?

  [citat] En granne la sådant på en väldigt flott renovering av en gammal Skånegård - blev väldigt snyggt o dessutom tidsriktigt - men beror så klart på huset precis som du säger.
  Lärospånet · 17d · 6 svar · 164 läst
 31. maah

  Lister snedtak övervåning

  En bild säger alltid mer än tusen ord... :) Beror mycket på stilen på övriga snickerier. Hålkälslist är vanligast att sätta skulle jag tro, men en utmaning att gera vid snedtak.
  maah · 17d · 1 svar · 160 läst
 32. T

  Läckage falsad plåt

  Ja, det såg väldigt"gediget" ut för att vara ett uterum. Nu verkar det som ingen annan skrivit det så man måste väl fråga, det är inte kondensvatten ni ser på insidan av ert uterum? Taket blir ju en enda jättestor kall yta om allt annat är toppen isolerat... Och med vädret som varit i Mellansverige med stora tempändringar så är ju luften väldigt fuktig stundtals.
  tobbbias · 21d · 17 svar · 1,4k läst
  ·
Laddar...