Ämne
Svar
Läst
Senast ↓
 1. norrbottenssnickaren

  Inreda vinden

  [citat] Luftutsläpp i nock brukar traditionellt lösas med ventiler i gavelspetsarna även fast det går att montera ventiler också i nock. Men monterar man ventiler högt upp i gavelspetsen så borde det vara bra.
  norrbottenssnickaren · okt '18 · 3 svar · 42,1k läst
  ·
 2. T

  Välja material till taket, formen på taket, byta ut eternit?

  Det finns mängder av sätt att göra på. Om du vill råsponta taket kan du lämna reglarna som ofta sitter på cc500. Och råsponta stående råspont ovanpå reglarna( från takfot till nock. det ger även extra bärighet i taket och ni får en fin 50mm luftspalt under råsponten. den papp,läkt,pannor. eller som du sa med duken, som även den går att sätta ovanpå reglarna med läkt och
  takläggare nu · jan '15 · 10 svar · 40,2k läst
  ·
 3. V

  Nästan 60 år gammal takpapp, behöver jag byta?

  [citat] Det borde va billigt.... dom har ju sparat in på fallskyddet :surprised:
  VillaAnna · 7h · 30 svar · 1,4k läst
  ·
 4. J

  Laga eller byta tak, ny konstruktion bandtäckt plåt

  [citat] Varför högst 25 mm? En offert jag fått från en erfaren takfirma föreslog 45x45 mellan duk och råspont för att skapa luftspalt mellan vindarna. Vi har kallvind. Förvisso inte tilläggsisolerad så en del värme ( ej varmluft ) bör vandra upp.
  Jonas! · 18h · 7 svar · 479 läst
  ·
 5. I

  Veluxfönster, felaktig installation? Ångest...

  om man vill ha det fult så kör man farmarskruv ala byggmax. Vill man ha det snyggt och proffsigt som plåtslagare använder, så använder man vindskiveskruv med rund skalle, då syns de knappt. Så gott som alla plåtslagare använder denna modell. Finns på fler ställen.
  ItWasntMe · 1d · 69 svar · 20,8k läst
  ·
 6. Rickard.ag

  Plåttak, frågor?

  Byggmax TP20 = klassisk trapetsplåt i budget utförande lite väl tunn i vissa fall men har lagt den på garage och vedbodar med bra resultat, inga färgsläpp på snart 10år. Tveksam om att fästa taksäkerhet på den. Bauhaus 18 R = En lite annars modell av plåt, vet inget om den egentligen. Hornbach LLP20 = detta låter som Lindabs vanliga trapetsplåt och lindab är en jätte inom
  Rickard.ag · 2d · 6 svar · 365 läst
 7. F

  Takstol som ger större golvyta

  Hej, Håller på med en sektionsritning och har fastnat lite på hur man bör designa takstolen. Vill helst undvika de reglar som är markerade med en svart cirkel. Någon som har tips eller idéer för att komma vidare? [bild] Här ser man ett utkast till den sektionsritning som är påbörjad. [bild]
  frlise · 2d · 0 svar · 73 läst
  ·
 8. O

  Hur få till hörn som detta?

  :thinking:
  OlleBramserud · 3d · 0 svar · 187 läst
  ·
 9. M

  Skorsten från panna ska bort.

  Isoleringen skulle mycket väl kunna bestå av asbest dock.
  Magnus E K · 3d · 8 svar · 220 läst
  ·
 10. Rickard.ag

  Hjälp jag har kört fast

  Det är väldigt knöligt på plegel då man inte kan styra vars profilen hamnar i förhållande till olika hinder. Jag har löst liknande problem förr med att figurklippa gavelplåten så den passar in "under" profilen och tätat rikligt med silikon så vattnet styrs upp på plåten och iväg, i ditt fall vill man styra vattnet mot rännan såklart. Svårt att förklara märker jag när jag
  Rickard.ag · 3d · 5 svar · 282 läst
  ·
 11. S

  Måla taktegel som är gammalt!

  Tack för alla svar. Går det ar få taket! Mörkare med ngn typ av pigment eller liknande? Att smutsa ner det mer så det blir nästan svart
  Snälla.snickaren · 3d · 28 svar · 1,1k läst
  ·
 12. M

  Tak som hänger ner, synligt ?

  [citat] Smart!!! (y)
  Myckling · 5d · 19 svar · 1,5k läst
  ·
 13. useless

  Eternit

  [citat] Det dammade nog betydligt mindre än om man bara hade slängt plattorna i en hög.
  useless · 7d · 11 svar · 524 läst
 14. pelle plåttak

  Förankring av takstege

  taksakerhet .se kan du nog hitta
  pelle plåttak · 7d · 11 svar · 16,3k läst
 15. J

  Vad för reglar till pulpettak

  90x315 finns garanterat på de flesta ställen. Två 45x220 ovanpå varandra håller men då ska de vara limmade vilket kan vara lite besvärligt.
  justusandersson · 8d · 6 svar · 231 läst
 16. J

  Pulpettak konstruktionsfråga och luftspalt

  Nu är jag med. Med 45x70 C 14 och 108 cm spännvidd bör du minska avståndet mellan dessa reglar till 45 cm för att de inte ska böja ner för mycket vid max snölast.
  justusandersson · 8d · 25 svar · 1,9k läst
  ·
 17. M

  Takbyte och tilläggsisolering, tankar.

  Om du kan täta vindsutrymmet så att luften där blir ett eget klimat (ingen takfotsventilation och inget på gavelspetsarna) kan du sätta in en sorbtionsavfuktare. Kostnad ca 15000 kr. Den håller fukthalten på vinden på en nivå där mögel inte ska uppstå.
  mathiash77 · 8d · 1 svar · 129 läst
  ·
 18. A

  Nytt Tegeltak - Svall OK?

  Ja jag har kikat in på kattvinden så gott det går.. Ja jag har hört fler som säger som du, ser pappen ok ut så är det bara att lägga på nytt ovanpå. Men hade nog ändå varit skönt att ta några stickprover. Framförallt i nederkant vid takfoten. Det är väl ofta där det blir som sämst?
  ahlgren88 · 9d · 2 svar · 319 läst
 19. J

  Är detta en del av bärande konstruktion?

  Förstår nu att klossarna sitter på ömse sidor om golvbjälken och i den vinkelrätt placerade regeln. Orsaken är givetvis den som bossespecial skriver om i inlägg #8. För att kunna bedöma betydelsen av detta arrangemang och alternativa lösningar behövs en sektionsritning.
  justusandersson · 9d · 10 svar · 586 läst
  ·
 20. Isakare

  Betongtakpannor

  Zanda, som inte verkar finnas längre hade överlägsen kvalité mot Benders, Jönåker och vad nu alla pannor hette då. Betongen var genomfärgad, svarta pannor blev inte gråa med tiden. Jag la ett svart Zanda 1993, det är fortfarande lika svart, passformen var 100%. Grannen byggde -99 med svart Jönåker, det taket var grått efter 10 år. Kollade på nya Benders som kompisen fick levererade
  Isakare · 9d · 1 svar · 128 läst
 21. T

  Polyurea (typ line-x) som tätskickt på yttertak?

  Hej, Har stött på förslag om polyurea som beklädnad på yttertak men hittar inte så mycket referenser och verkliga Case. Någon här som har erfarenhet och verkliga referenser kring detta??
  tomas.noren86 · 10d · 0 svar · 65 läst
 22. H

  Rätt dimensionerade takstolar?

  visa ritningen för nån firma som tillverkar takstolar. de kan beräkna, och kanske även tillverka. det kan bli rätt giftiga dragspänningar i skarvarna till hanbjälken då den ligger såpass nära nock.
  hyggabus · 10d · 1 svar · 236 läst
  ·
 23. A

  Takbyte av tegelpannor RÅD

  Hej igen! Tänkte bara uppdatera er. Nu är takbytet igång! I helgen tog vi ner pannorna, och pappen under ser fin ut! Inte skadad på något ställe.. Hur skulle ni gjort för att ta reda på om svallet är ok?? Endast förutsätta det för att pappen är fin, eller skurit upp pappen på ett par ställen för att se hur det ser ut? Kom gärna med lite råd :) Tack på förhand!
  ahlgren88 · 10d · 85 svar · 2,8k läst
 24. lärjungen

  Vilka pannor ska säkras med pannkrok?

  [citat] Skönt att det ordnat sig. Tråkigt att de första killarna inte skötte sig. Och varför i hela världen lämnade de kvar en såpass rutten nockbräda? :surprised: Vilket slarvande!!
  lärjungen · 10d · 21 svar · 923 läst
  ·
 25. Peter2400

  Yam 2000 eller bättre när gummiduk ska på som tätskikt?

  [citat] Sant, kör du med valfri underlagsduk, det räcker gott.
  Peter2400 · 10d · 6 svar · 227 läst
 26. J

  Vilken lutning på tak för carport

  Nej tyvärr, men takkonstruktionen blir mindre pinnig. För att kunna bedöma garageväggens kapacitet behöver du kontrollera hur den är uppbyggd, regeldimensioner, vägghöjd och beklädning in- och utvändigt.
  justusandersson · 10d · 13 svar · 632 läst
  ·
 27. H

  Rost på pannplåt

  [citat] Ok, men du tror inte det räcker att borsta med stålborste och sedan spraya på vanlig zinkspray? Den är ju typ rätt grå. Iaf så pass att man inte ser det på långt håll:) Har testat det på en fläck, men nu ett dygn senare kan man liksom gnugga bort färgen. Ja taket är magnetiskt. Funkar zinkspray då?
  Hoffmeister · 11d · 2 svar · 331 läst
  ·
 28. mexitegel

  Värt att måla om takpannorna?

  Jag gjorde samma på vårt tak och borste först med piassavakvast och sprutade sedan på bensaltensid. Men där jag inte var så noga utan lämnade lite tjockare lager mossa är mossan fortfarande vid god vigör, all annan dog.
  mexitegel · 13d · 10 svar · 715 läst
 29. S

  Svartmögel i taket

  [citat] Ja men mögelsporer finns det i all luft. Inte bara i ditt kök. Man behöver inte sanera eller utrota. Är förutsättningarna rätt så möglar det överallt oavsett tidigare angrepp. Gammalt mögel påskyndar inte nya angrepp. Tar man bort föutsättningarna för mögel, dvs fukt/dålig ventilation så dör det och det som är kvar är bara kosmetiskt. Påverkar ingenting. Det är
  Stefan1972 · 14d · 27 svar · 1,6k läst
  ·
 30. KnockOnWood

  Spiraltrappa mått

  [citat] Det borde ju framgå av monteringsanvisningen för den trappa du är intresserad av. 600x1400 är mått jag sett på en variant.
  KnockOnWood · 14d · 1 svar · 137 läst
  ·
 31. E

  Gipstak - hur hänga tungt (80kg)..

  Jag tolkar ser som att du vill ha riktiga klättrargrepp uppsatta på vägg och tak? Alltså inga ribbstolar. Jag skulle riva gipsen, förstärka takkonstruktionen och lägga ett lager råspont och sedan gips. Du kommer aldrig kunna fästa små fästen i gips som en 80 kilosperson skall kunna hänga i. Även om fästen skulle sitta kvar i gipset skulle en hel gipsning lossna. Den enda möjliga
  elpaco · 15d · 2 svar · 302 läst
 32. K

  Inreda loft enplanshus

  Jag tror det är billigare för dig att bygga ett garage eller ett attefallshus. De drar snabbt iväg och i slutänden blir de inte många kvm med bra takhöjd. Du tappar 30-40cm takhöjd på större takstolar sen tillkommer 8cm för golv och innertak
  Knight · 15d · 23 svar · 574 läst
  ·
Laddar...