Ämne
Svar
Läst
Senast ↓
 1. norrbottenssnickaren

  Inreda vinden

  [citat] Luftutsläpp i nock brukar traditionellt lösas med ventiler i gavelspetsarna även fast det går att montera ventiler också i nock. Men monterar man ventiler högt upp i gavelspetsen så borde det vara bra.
  norrbottenssnickaren · 23 okt · 3 svar · 41,3k läst
  ·
 2. T

  Välja material till taket, formen på taket, byta ut eternit?

  Det finns mängder av sätt att göra på. Om du vill råsponta taket kan du lämna reglarna som ofta sitter på cc500. Och råsponta stående råspont ovanpå reglarna( från takfot till nock. det ger även extra bärighet i taket och ni får en fin 50mm luftspalt under råsponten. den papp,läkt,pannor. eller som du sa med duken, som även den går att sätta ovanpå reglarna med läkt och
  takläggare nu · jan '15 · 10 svar · 39,8k läst
  ·
 3. K

  Sätta gipstak över vävspänt tak

  Jag gjorde som epw beskrev. Rev ner det gamla och glesade tvärs emot råplanet C/C 1000 mot bjälklaget, sedan en vända till C/C 300. Jag satte en ångbroms mot råplanet och gjorde ett nedvik som jag fäste mot väggarna med butyltejp. La tejpen så att glesen trycker ite mot den.
  KjellTimell · 22h · 2 svar · 153 läst
 4. J

  Öppna upp till nock med ryggåstakstol. Skorsten i vägen.

  Det finns säkert fler möjligheter, men det kräver mer uppgifter om huset, framför allt planlösningen. Det går givetvis att planera om murstockens användning så att ingen rökkanal hamnar i närheten, fast det är ett alternativ man bör spara som sista utväg.
  justusandersson · 2d · 9 svar · 334 läst
 5. Björn Melander

  Akustik i tak öppet till nock

  Lösningen från listeloft är så vitt jag kan bedöma från deras hemsida bara ribbor med en tunn filt på baksidan, mao ingen bra lösning i ditt fall.
  Björn Melander · 2d · 14 svar · 293 läst
  ·
 6. A

  Var köper man sådan här innertakpanel?

  [citat] Stort tack! Ser jättebra ut!
  angelar · 2d · 7 svar · 403 läst
  ·
 7. S

  Förvara vindskivor

  High life när man målar vindskivor i vardagsrummet. (y):crysmile: Lägg lite mer strö på den översta och en lång längs med så det blir som en taknock. Då borde det mesta vattnet rinna av. Sen lär ni få säkra bockarna så de inte blåser omkull.
  sinuslinus · 3d · 3 svar · 232 läst
  ·
 8. M

  Taket läcker/droppar

  Med nockband och ordentlig papp spelar det kanske mindre roll, men nu... Vilket håll ligger nockpannorna på gentemot den vanligaste vindriktningen (sydväst) ?
  MagHam · 3d · 38 svar · 1,5k läst
  ·
 9. B

  Plåttak skruvat direkt utan läkt.

  Själv har jag rivit mängder med tak som är gjorda som du beskriver och läckt som ett såll efter 20-30 år när väder och vind gjort sitt med papp, spik, skruv och tätningar. Jag skulle absolut inte rekommendera att göra så. Läkten är sån liten kostnad i det hela så bara dumt att snåla på det
  bjernn · 3d · 42 svar · 2,0k läst
  ·
 10. L

  Vad är detta?

  Ja det bör gå fint då endå uppgiften dom har är att se till att det inte blir ett undertryck i avloppet när man spolar ner lördagens kebabpizza i toastolen. För har man inte avluftning med antingen rör ut i det fria eller vacumventil så finns risken att man tömmer ett eller flera vattenlås vid spolning. Och ska du gå ihop med alla till en stam så hade jag låtit det gå ut genom ett
  Lutte · 4d · 8 svar · 359 läst
  ·
 11. B

  Fuktkoll i påbyggt sadeltak - konstiga fuktvärden

  För ett par dagar sedan satte jag upp en extra sensor utomhus i mitten av huset. Nu kan man se vad som visas vid givare #3 på södersidan: [bild] Den röda kurvan är alltså utomhusgivaren och här ser man att givare #3 faktiskt verkar att troget visa utomhusfukten! Dvs den plats där denna givare sitter är väldigt mycket ventilerad till utomhusluften! Måste stoppa denna ventilering!
  Bo Berglund · 5d · 19 svar · 660 läst
  ·
 12. E

  Laga underlagspapp

  Efter några år la vi om hela taket. Papp plus nya pannor. Samt lite utbyte av råspont. Offerterna var mellan 170.000 till 225.000 kronor. Kortsiktigt fungerade det med asfaltklister
  Evamag · 5d · 10 svar · 257 läst
  ·
 13. M

  Luftfuktighet på kallvinden

  [citat] Ja, tillför man inte mer fukt, utan bara höjer temperaturen så sjunker ju RH (y)
  MagHam · 6d · 29 svar · 13,6k läst
  ·
 14. MathiasS

  Varm eller kall skorsten på vinden

  Det är exakt så Trygghetsvakten Vind fungerar, så bra tänkt! Värmekabel invändigt på vinden vid takfoten + reglerad ventilation. Jag har båda installerade men fick stänga av värmekabeln då det blev alldeles för dyrt att köra den. Testade utan andra året och det har nu fungerat perfekt med endast reglerad ventilation i många år (15 år eller något sådant).
  MathiasS · 6d · 26 svar · 962 läst
  ·
 15. M

  Snörasskydd TJB

  Någon som har erfarenhet av detta snörasskydd ? http://www.tjb.se/dokument/Förenklat%20snörasskydd%20snöglidhinder.pdf
  MWave · 6d · 0 svar · 69 läst
 16. B

  Renovering av tak + solceller

  [citat] Ja det är dukarna jag menar som diffusionsöppet system. Men jag förstod inte din första mening???
  Butcher · 7d · 2 svar · 88 läst
 17. N

  Takstolsberäkning

  Jag funderade på att köpa den så sent som för ett år sedan och då fanns den. Antagligen är den slut, men kommer kanske att tryckas igen? På http://www.formas.se/sv/Om-Formas/Formas-Publikationer/Produkter/Takstolsboken-2010/ står det i alla fall ingenting om att den är slut.
  NoOne2k · 7d · 1 svar · 131 läst
 18. B

  Avlsut på nockpannor ser lustigt ut - Ska det se ut så?

  Jag tror att problemet beror på att det är svårt att få tag på nockpannor med rätt vinkel nuförtiden, de verkar bara tillverkas i en enda form? För vissa takvinklar ligger de då ganska slätt an mot takpannorna och vindskiveplåten behöver bara höjas 2-3 cm, men för flackare tak kan nockpannorna lätt sticka upp 7-8 cm över takpannornas linje och då blir det fult att höja
  b8q · 7d · 29 svar · 4,1k läst
  ·
 19. T

  Ventilation kallvind

  Den här ventilen skall sättas under pannorna istället för nockventilstion. Börjar med att städa och sätta nytt insektsnät, så får vi se med ventiler.
  topmount · 8d · 4 svar · 252 läst
  ·
 20. S

  Bygga om fackverkstakstol till typ a-stol?

  Tack för era tankar - tror kanske det är enklast att bara låta den vara som den är... Det är ju mest ett visuellt "bekymmer" i detta fall och eventuella ombyggnationer drar med sig allehanda risker och massa extrajobb. Det är trots allt ett sovrum i gäststugan så det kanske kan kvitta. Får stämma av med hustrun =)
  stajo917 · 9d · 7 svar · 365 läst
  ·
 21. GoForIt

  Fukt kallvind. Lösning?

  [citat] Precis så såg vara kanaler ut tidigare, och fick problem med droppande kondens från röret när det satt en traditionell badrumsfläkt monterad i badrumstaket. Kombinationen klen isolering, lång kanal som en mindre fläkt inte klarar att trycka
  GoForIt · 11d · 19 svar · 1,3k läst
  ·
 22. cubix

  Temperatur i vinden kontra utomhus

  [citat] Jag har avläst temperaturen under några veckor och för mig skiljer det 3 grader mellan utetemperaturen och temperaturen på kallvinden.
  cubix · 11d · 4 svar · 556 läst
  ·
 23. Filip94

  Måla betongpannor

  [citat] Då är alltså taket cirka 40 år gammalt. Takets livslängd ökar inte för att man målar pannorna eftersom underlagspappen blir dålig före takpannorna. Min rekommendation är att du byter hela taket. Underlagspapp, läkt och takpannor plus plåtdetaljer medmera. Det är inte lönt att spara de gamla takpannorna om det är betong pannor nya kostar cirka 5-6 kr st och det går cirka 9
  Filip94 · 11d · 5 svar · 3,2k läst
 24. pelle plåt

  Hur mycket repor är ok på plåt på kupor?

  alltså, ser ut som dom använt röd penna på svart tak , eller är det bara ljuset som luras , . Det finns riktig bättrings färg som man sprayar eller målar . som bevarar rostskyddet och lacken. antingen så var plåtslagaren glömt bättringsfärgen och inte orkade hämta eller så var det fredag 1530 och han ville hem , detta är inte ok , bara att säga till så skall det åtgärdas .
  pelle plåt · 12d · 5 svar · 615 läst
  ·
 25. pelle plåt

  Montering av ränndalsplåtar

  har dom skruvat i ränndalen eller ovanpå läkten ?
  pelle plåt · 12d · 2 svar · 382 läst
  ·
 26. pelle plåt

  Läckande plåt tak

  vad är det för plåttak?
  pelle plåt · 12d · 2 svar · 188 läst
 27. Filip94

  1.6° takpapp

  [citat] Jaha isåfall finns det inga gör det själv produkter. Takpappen behöver svetsas och du behöver t.ex använda isola maestertekk som är bra att jobba med men du måste ha en gasolbrännare.
  Filip94 · 12d · 3 svar · 168 läst
 28. Filip94

  Täta ventilationsrör genom yttertak?

  [citat] Lägg takpapp biten som en triangel upp mot nock över takstossen så att den skär vattnet. Och lägg ordentligt med asfalt klister under takpapp biten.
  Filip94 · 12d · 9 svar · 298 läst
  ·
 29. KnockOnWood

  Takrenovering, Cellplast, under eller över ytpapp.

  Enligt Thermisol skall pappen vara under cellplasten. Och det skall då inte vara "vanlig" papp, utan ånggenomsläpplig duk. Se https://www.byggahus.se/forum/threads/riskkonstruktion-kallvind-eller-ej.303213/#post-2804987 och dokumentet, som är länkat där.
  KnockOnWood · 13d · 1 svar · 166 läst
 30. J

  Undertak i hörna utan stöd

  Det bör finnas en diagonal i takstolsmötet som ligger rakt under ränndalen.
  justusandersson · 13d · 1 svar · 213 läst
 31. M

  kondensproblem under renovering

  Tjena! Har stött på ett problem! Håller på att plasta och isolera yttertaket . Har gjort luftspalt men inte öppnat i takfot då där var stängt under föregående utförande. Problemet är att nu när det är kallt får jag mycket kondens både på undersida råspont och undersida masonit eftersom jag inte hunnit få det helt tätt ännu. Snedtaket är isolerat och plastat i princip över
  Mondeo99 · 14d · 0 svar · 159 läst
 32. K

  Nytt tak läcker fast ej utifrån?

  [citat] Jo absolut. Jag tänker mig att om jag kör på den lösningen så blir det en plåt i botten med tätade kanter mot skorstenen och innerröret. Men är nyfiken vad pagno har att säga. Han verkade ju ha sett detta problem förr och låter som han har några lösningar.
  Kerratron · 15d · 61 svar · 4,0k läst
  ·
Laddar...