Byggahus.se
 1. Byggahus.se är oberoende på konsumentens sida Regler
 1. K
  okt '21

  Inreda vinden

  4 svar · 55,7k läst
  ·
 2. T
  jan '15

  Välja material till taket, formen på taket, byta ut eternit?

  10 svar · 49,2k läst
  ·
 3. S
  12h

  Hur reparera vattenskadat innertak?

  Småbrukaren: Ta inte för lätt på detta, kolla med ditt försäkringsbolag och byggarens ansvarsförsäkring. Om inte plattorna finns i handeln längre och den finish du hade ej går att återskapa lokalt hade i alla fall jag gjort om hela taket på deras bekostnad. Vill man inte det så kanske bredspackla med roller kan ge hela taket en ny unison finish ni kan leva med.
  1 svar · 232 läst
 4. A
  13h

  Offert på Ladugårdstak

  Anette Jonsson: [citat] Det är avstyckat.
  8 svar · 910 läst
 5. Jonatan79
  14h

  Vad finns här?

  Jonatan79: Titta på vinden…
  1 svar · 157 läst
  ·
 6. Rickard.
  19h

  Tillbyggnad halvt valmat tak

  Rickard.: Små kuverttak brukar man nog inte bygga med färdiga takstolar utan med vanliga K-reglar och lite allmän kunskap och erfarenhet. https://www.traguiden.se/konstruktion/dimensionering/hjalpmedel---tabeller/tak/takbalkar-av-konstruktionsvirke-i-ett-fack/?previousState=000100 Här finns lite hjälpmedel.
  1 svar · 119 läst
  ·
 7. J
  1d

  Renoveringsgips på takskivor?

  jockebq: Har börjat riva vägg mellan kök och vardagsrum och insett att dom satt takgipset innan väggen byggdes. Mer och mer börjar tala för att inte sätta ett extra lager gips eller byta ut till nya gipsskivor. Taket ser väldigt slätt ut för ögat, förutom alla fasade kanter. Så jag funderar på att göra som jag gjort i andra rum, spackla alla skarvar med gipsfiller, sen mediumspackel och
  15 svar · 736 läst
  ·
 8. F
  1d

  Förankra takstege och glidskydd

  fredrik_pe: [citat] Hej, Gammal tråd, men vad är det för lösning på att fästa stegen? :)
  12 svar · 4,8k läst
  ·
 9. plåtrickard
  2d

  Takbrygga

  plåtrickard: Dom kanske har tänkt använda en ställning åxå
  8 svar · 787 läst
  ·
 10. Rickard.
  2d

  Fals eller spont till tak

  Rickard.: Du bör nog välja en dubbelfasspont, utan sponten tappar du majoriteten av samverkan.
  1 svar · 116 läst
 11. Rickard.
  2d

  Nylagt tak möglat

  Rickard.: [citat] Vad ska du ha för plåttak?
  18 svar · 4,9k läst
  ·
 12. Oldboy
  3d

  Fukt på kallvind

  Oldboy: Foton? Att inte ha ångspärr och att byta ut gammal måttligt effektiv och hygroskopisk isolering mot icke hygroskopisk samt effektivare isolering är aldrig någon bra idé. Det är ett utmärkt recept för att be om fuktrelaterade problem, dvs mögel. Alldeles särskilt om också det gamla takvirket byts mot nytt, och inte minst om t ex undertaket var fuktgenomsläppligt och nu inte är det.
  4 svar · 265 läst
 13. J
  4d

  Fackverkstakstolar, självbärande?

  jockebq: Nu har jag börjat plocka ner väggen. Det verkar inte vara några som helst problem. Innerväggen jag tar ner har sina övre reglar spikade efter takgipset. Det måste bekräfta att takstolarna är självbärande och väggen inte fyller någon funktion.
  14 svar · 902 läst
  ·
 14. G
  4d

  Takpapp på träfiberskivor

  Ganescha: Ja, det är klart, tänkte ej på det. Om man ber en snickare riva, sätta upp spont och papp, och sen göra resten själv, är det lönt? Skulle man komma billigare undan?
  7 svar · 272 läst
 15. E
  4d

  Kan jag ta bort diagonala brädor från takstolar

  Erviza: [citat] Tack för snabbt svar! Som jag misstänkte, men ger mig helst inte på takkonstruktioner utan att dubbelkolla :)
  2 svar · 250 läst
  ·
 16. Mikael.Stugansson
  5d

  Sökes: Tips på åtgärder för fuktig vind

  Mikael.Stugansson: uppdatering. Tog ned innertaket. Satte osb och sedan ångspärr. Tejpade tätt runtom hela taket också. Satte senare tillbaka innerpanelen. Har kört utventilation på låg effekt dygnet runt, så det är konstant undertryck. Vid -1 har jag nu 80-85% i luften vid kallvinden. Råsponten är inte riktigt blöt till ytan längre. Ser ut som att endel av möglet dött, men inte allt. hoppas nu att
  4 svar · 667 läst
  ·
 17. J
  5d

  Mögel på kallvind trotts mekanisk frånluft och ångbroms

  jawen: Tror det största problemet är det du själv har nämnt. När du kör köksfläkten, så kommer du skapa ett stort undertryck (om du inte har tillräckligt med friskluftventiler på samma plan) Och luften läcker väl in på "lättaste" stället d.v.s vid takfoten, denna kalla luft som sugs in träffar varmare ytor och fäller ut sin fukt ( daggpunkt) Och det som sedan förvärrar problemet är
  12 svar · 595 läst
  ·
 18. Ulltand
  6d

  Vafan är detta?

  Ulltand: Bålgetingar är ganska fredliga och tar andra getingar. Lät vårt bo vara kvar.
  7 svar · 513 läst
  ·
 19. Skaalman
  6d

  Problem med kondens i förråd

  Skaalman: Löser det hela med att lyfta plocka bort taket och lyfta läkten, sen lägga på byggplast och sedan tillbaka med läkt och tak. Då kan kondensvattnet rinna av i utrymmet mellan balkarna.
  1 svar · 236 läst
  ·
 20. J
  6d

  Taktegel måste halveras. Fult?

  Joak: (Vet inte vilken modell av Vittinge jag fick på mitt tak när det lags om 2015, men vilket skräp) Håller med bygghandeln här vill knappt sälja vittings tegel. Mycket blåsor, sprickor o hål.
  39 svar · 2,3k läst
  ·
 21. J
  7d

  Ser jag rätt? Regn undersida råspont? Smått panik..

  Joakim88: [citat] Ja dom bygger nog kring 50mm, precis som du skriver. Våra är egentligen otroligt klena, 100mm bara. Sen har dom blivit påbyggda utåt med 45×95 reglar i början på 70-talet. Så vi har plats för 195mm iaf.
  126 svar · 35,7k läst
  ·
 22. G
  7d

  Lägga nytt tak, bygga 2 takkupor och isolera vind

  grebdnas: Jag står i färd med att lägga om taket, bygga två takkupor, samt tilläggsisolera vinden på mitt hus. Huset i fråga är en 1 1/2 plans villa i trä från 30-talet med tegeltak. Någon med erfarenhet av, eller kunskap om, liknande projekt ? Mina funderingar just nu: En entreprenör för alla moment eller hålla isär? För- och nackdelar samt ordningsföljd Vilken budget bör jag räkna med?
  0 svar · 350 läst
 23. J
  8d

  Vad ska jag byta en eternitplattan mot?

  jeric.cire: [citat] Det blir nog svårt att skruva i eternit. Det kommer troligen spricka, då det är ett relativt hårt material. Jag är dock ingen expert på eternit-takplattor. Har (tyvärr) alldels för stor erfarenhet av eternit på fasad och andra asbetsmaterial inomhus. Eftersom du är ny husägare så passar jag på att näman den evighetslånga diskussionen om hur försiktig man ska vara när man
  12 svar · 558 läst
  ·
 24. S
  9d

  Rimligt pris på nya huvar/plåtarbete

  Städgubbe: Har tyvärr bara skitdåliga bilder tillhands men det är något i alla fall :rofl: [bild] [bild]
  5 svar · 460 läst
  ·
 25. D
  9d

  Röta i takstol

  djaccess: Tack. Ok, ja det kanske är trä man ser på baksidan av takstolen.. trodde det var råsponten.. även om det såg konstigt ut med vinkeln på springorna. Jag hade velat sätta nytt rejält virke, i princip en ny takstol på sidan av den skadade, men detdär kanske ändå räcker då. Tack för lugnande svar [citat]
  3 svar · 380 läst
  ·
 26. E
  9d

  Undertak med oljehärdad masonit/board

  epw: [citat] Duken ska vara spänd och kommer sättas fast med stifft och sedan läkten, den har dessutom limmade skarvar så lite stående vatten är inget problem. Även om vattnet självklart ska tas om hand innan det träffar duken förutom vid installationen.
  6 svar · 499 läst
  ·
 27. Rickard.
  10d

  Thermisol och papptak

  Rickard.: Nej man kan inte lägga papp direkt på eps, PIR går att lägga på men frågan är om det är rätt väg. En åtgärd som används är 20mm stenull(takboard) för att förhindra kondens, ingen aning hur bra det faktiskt fungerar men det är ganska vanligt. Jag tror både rockwool och isover har info om detta på deras hemsida. Man kan kombinera eps och takboard för att få ihop det men då är
  1 svar · 244 läst
 28. H
  10d

  Illaluktande kattvind…

  Hsod: Ja det kan vara värt att prova. Lär nog behövas ozon då det är ganska mycket lukt som sätter sig i kläderna och ändå ”orkar” driva ut utanför huset. Ligger delvis samma doft i boendedelen som sätter sig i kläderna. Får förtydliga det i inlägget.
  2 svar · 257 läst
  ·
 29. Oskar9151
  10d

  Behövs strävorna på vinden?

  Oskar9151: Jag pratade med en snickare jag känner som sa att så länge de inte går längre ner eller är förankrade i något annat så är det bara att kapa bort. Är väl inne på samma spår men kommer nog kolla vidare ytterligare innan man bara plockar ner dom.
  20 svar · 3,9k läst
  ·
 30. Roga1337
  10d

  Vad är det för innertak?

  Roga1337: Snyggt tak(y) Ser ut som stenullsskivor. (pappskivor doppade i cement.). I nedpendlade tak använde man förr ofta dessa hårdgjorda skivor och använde hela mellanrummet som ventilationskanal mellan rum. https://undertaksportalen.se/komponenter/undertaksskivor/
  10 svar · 597 läst
  ·
 31. P
  10d

  Mögel på innertak kallvind - hur blir jag inte ruinerad?

  paralun: [citat] Ja, jag har precis likadant, fungerar perfekt.
  251 svar · 17,8k läst
  ·
 32. A
  10d

  Tåligt insektsnät

  AndersS: Kolla på musband om det skulle fungera, kanske inte optimalt för insekter.
  1 svar · 192 läst
Laddar...
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.