Byggahus.se

Så här målade jag om takets betongpannor

 1. Carb120
  Medlem · 7 inlägg

  Carb120

  Medlem
  Våra betongpannor var grå och dassiga och grusade. Inför ommålningen av huset ville jag också fräscha upp taket. Bostadshuset är L-format med sadeltak i 27-gradig vinkel. Taket på huset och garaget är totalt 260 kvm, 30 år gammalt (varav ca 50 kvm är nyare), men trots sin ålder i gott skick.

  Efter att ha tagit in offerter med prisförslag på 35000-45000 kr för rengöring och målning, valde jag att göra jobbet själv.

  Jag vet att det finns delade meningar om nyttan med detta, men för den som funderar på att göra det själv - så här gjorde jag. Jag har sett flera trådar i ämnet med frågor som inte fått svar och som jag själv haft. Arbetet är visserligen ingen rocket sience men kanske kan mina erfarenheter vara till hjälp för någon annan. Välkomna att komma med inspel som kan förenkla gör det-självandet.

  Kostnaden för takmålningen blev 8800 kr för förbrukningsmaterial som takrengöring och takpannefärg. Vi köpte också en färgspruta. Den kommer vi att använda till fler målningsjobb:

  • Färgspruta av modell Wagner Control pro R 250. Kapaciet på 1,25 l/min och klarar betongpannefärg som har hög densitet. Den suger upp färgen direkt från burken och levereras med nio meters färgslang. Den kostar 6000 kr på Bauhaus. Finns en M-variant som är billigare på Cdon (4500 kr) ingen skillnad på maskinerna vad jag kunnat se, men det blev för lång leveranstid på den för oss. Enkel att montera, hantera och rengöra om man har läst på och tittat igenom instruktionsfilmer. Knappt nåt förgdamm om man hanterat den korrekt. Jag är jättenöjd med maskinen! Expertis menar att en maskin för så här tjockflytande färg helst ska klara 1,5 l/min, men jag upplevde inga som helst bekymmer med Pro 250. Den sprutade jämt och fint.
  • Sex burkar a’ 10 liter Hagmans betongpannefärg, 1290 kr/st i nätbutiker för två strykningar. Det finns olika kulörer och glans. Vi valde svart halvmatt
  • Nitor takrengöring och Grön fri.

  Förarbete
  Vi inspekterade pannor och underlaget först. Allt såg fint ut, jag behövde bara byta några pannor som hade spruckit.

  Jag tog bort de värsta mossklumparna med kvast och sprutade på algmedel och lät verka. Började med moss- och algmedel med ejektor, men klättrade sedan upp på taket med fallskyddssele och tryckspruta för att komma åt överallt.

  Jag rengjorde därefter betongpannorna manuellt med en metallskrapa och rotborste. Skrapan var tillräckligt smal och flexibel för att komma åt i pannornas vågform där mossa och smuts gärna samlas. Jag testade att köra med högtryckstvättens terasstvätt eftersom jag inte vågade dra på direkt med högtrycksstrålen med risk för vattensprängda pannor. Jag läste på nätet att det skulle gå bra att använda terasstvätten på tak, och det gör det säkert för att inte skada pannorna. Men rengöringsmässigt fungerade det inte så bra. Den tog inte bort all smuts i försänkningarna på pannorna. Så jag fortsatte med skrapa och borste. Ena sidan på bostadshuset och garaget tog större delen av tiden. Där var det mycket påväxt som också satt fast ordentligt.

  Målningen
  Vi var två personer vid målningen och det behövdes, för det var rätt mycket flyttande av byggställning, stegar, maskin och färg för att kunna nå med sprutan i alla vinklar. Vi började med att skydda täckplåtar och hängrännor med kartongbitar precis där vi målade men gav upp och plastade in med enkel byggplast med färdig tejp på kanten. Tiden med inplastningen betalade sig i andra änden, vi borde ha gjort det från början. Med varianten med kartongskyddet kom det lite färg på plåtarna, dessutom var det jobbigare att måla när man samtidigt behövde täcka.

  Vi upptäckte att det var allra effektivast att måla de tre-fyra nedersta pannorna från stege på marken runt om, för att sedan klätta upp på taket och måla resten. Efter inplastningen behövde vi inte heller måla kanten på nedersta pannan för hand med pensel, vilket vi gjorde först, utan kunde sprutmåla även där. Vi jobbade utan förlängare på munstycket eftersom vi upplevde att det var enklare att komma åt kanterna på pannorna uppepå taket utan en sådan pga taklutningen.

  Färgåtgången första strykningen blev lite drygt 5 kvm per liter inklusive spädning (ca 40 liter betongpannefärg). Vi spädde 20 procent. Arbetet tog ca fyra timmar. Vid andra strykningen utan spädning gick det åt mindre färg, ungefär hälften. Rätt troligt för att vi fått in bättre teknik och för att färgen på sina håll redan täckte bra, bla på den nyare delen av taket. Tidsåtgång ca tre timmar.


  Lärdomar:
  En handmaskin med någon typ av sliprondell som inte skadar pannorna hade förmodligen förenklat rengöringsarbetet och förkortat tiden, för det var ärligt talat rätt slitigt. I den bästa av världar hade det funnits någon liten lättmanövrerad roterande borste till högtryckstvätten för rengöringen. Inget jag hittat dock, någon som vet?

  Hyra av taktvättmaskin (ser ut som en gräsklippare utan handtag) kan säkert vara ett bra alternativ för kraftigt smutsiga tak.

  Jag utförde takrengöringen en helg och på kvällarna efter jobbet. Hade lite hjälp vid några tillfällen. Total tid för oss båda ca 30 arbetstimmar. Jag borde ha spolat av delarna av taket jag rengjorde allra först tätare inpå målningen. Nu landade en del löst skräp med färg på pannorna, en del inmålat, visserligen lätt att skrapa bort. Men onödigt efterarbete.

  En längre färgslang till sprutan hade förenklat arbetet och kortat målningstiden avsevärt. Såg i efterhand att det finns en 15-metersslang att köpa till maskinen. Med en sådan hade vi inte behövt flytta med maskin och färg på samma sätt runt huset under målningen. Vi kom med nöd och näppe åt i vinklarna som det var nu.

  Arbetstiden med alla våra nybörjarfel blev
  Regöring: 30 timmar.
  Inplastning och målning med två strykningar: 7 timmar (gånger två, även om en av oss inte var ständigt i aktivt arbete under hela målningen).
   
 2. Carb120
  Medlem · 7 inlägg

  Carb120

  Medlem
  Tillägg: Jag sprutmålade några extrapannor efter målningen. Kan vara bra att ha när pannor ska bytas och man inte vill börja slabba med färg samtidigt.
   
  • Laddar…
 3. Stefan N
  Verktygstokig · Stockholm Täby · 9 565 inlägg

  Stefan N

  Verktygstokig
  Bilder? Före/efter.
   
 4. R
  Medlem · 2 inlägg

  Robin-8

  Medlem
  Det blir fint . Jag målade också pannorna i sommar. Blir ju en jävla skillnad.
  Jag var dock lite latare och körde med högtryckstvätten.
  Och jag körde inte med hagmans så vore intressant med en jämförelse om ett par år.
   
  • Laddar…
 5. Carb120
  Medlem · 7 inlägg

  Carb120

  Medlem
  Kom gärna ihåg att uppdatera i den här tråden om ett par år så får vi jämföra hållbarhet på färgen

  Jag tycker mig dock se att pannorna på sidorna med mest mosspåväxt har sugit färg lite olika mycket. Möjligt att jag lägger på ett lager färg till i vår om jag stör mig på det.
   
  • Laddar…
 6. B
  Medlem · Skåne · 3 inlägg

  brassa

  Medlem
  Jag har också tvättat o målat om mitt tak,detta är ett eternittak andvände färg från jem o fix 60kr litern skall bli intressant att följa tråden.
   
 7. Carb120
  Medlem · 7 inlägg

  Carb120

  Medlem
  Jag var uppe på taket i helgen och jo, jag kommer behöva lägga på ett lager färg till i vår. Antingen har en del pannor sugit mycket färg eller så var vi väl snåla på sina håll. Jag handmålade några pannor efter att ha skrapat bort skräp som fastnat i färgen och de blev glatta och matta, så som man vill att de ska vara för att regnvatten och skräp lättare ska rinna av.
  Sedan är det väl mest jag som ”lider” av att färgen inte är djupsvart överallt. Men jag ogillar när det blir halvdant.
  Men nu syns verkligen allt på taket. Det bra med det: Även småhålen som mossan har åstadkommit, så jag får gå över med lite spackel också.
   
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.