Ekonomi

Fällor och möjligheter vid budgivning

När du vill säkerställa att du tar hem budgivningen gäller det att ha tillräckligt med pengar i första hand. Men utöver det finns det både fallgropar du ska undvika och möjligheter du bör ta vara på för att öka chansen att säljaren låter dig köpa bostaden.

Nationalekonomen Tommy Andersson tipsar om fällor och möjligheter vid budgivningen.

Nationalekonomen Tommy Andersson tipsar om fällor och möjligheter vid budgivningen. Foto: Marlén Eskilsson

Tillsammans med nationalekonomen Tommy Andersson vid ekonomihögskolan i Lund listar vi fallgropar och möjligheter som du bör ha koll på för att sluta som en vinnare.

Snabba småbud

För en tid sedan var det en tråd uppe i forumet där diskussionen mynnade ut i att bud på under 10 000 kronor gör att vissa skulle dra öronen åt sig vid en försäljning. Att om en av budgivarna hela tiden lade småbud över de andra, så fick detta vissa forummedlemmar att känna att det är en potentiellt krånglig person att sälja till som kan ge problem framöver. Till exempel försöka få tillbaka pengar om de hittar småfel eller liknande.

Men enligt Tommy Andersson är snabba småbud en vanlig strategi, speciellt för den som har lite mer tid att leta bostad och vill köpa till så lågt pris som möjligt. Det måste således inte vara en krånglig person. Men det är intressant det faktum att vissa upplevde det så, anser Tommy.

Högt bud direkt

En motsatt strategi som ofta brukas av de som behöver ny bostad väldigt snart är att lägga ett högt bud direkt - ofta en bit över utgångspris - och säga att jag köper nu för detta priset eller så köper jag inte alls. En sådan person upplevs kanske också krånglig, men bara om budet de ger är för lågt i förhållande till vad säljaren hade tänkt sig.

Vilken taktik som är bäst finns det tyvärr ingen forskning på. Däremot, rent psykologiskt, finns det ett par fällor du som budgivare inte bör trampa i.

Kritisera säljarens älskade hus

Många som säljer sitt hus har bott i huset länge. Så är det förstås inte alltid, men när det är så kommer ofta personen att vara fäst vid huset. 

– De har en historia i det. Kanske har man sett sina tre barn växa upp där, tagit hand om huset, byggt till det och liknande. Då vill man sällan sälja till en köpare som dundrar in och säger sig vilja ändra på allt. Till exempel riva hela huset och bygga nytt. Det blir som kritik mot säljaren som person, säger Tommy Andersson.

Även om du är kritisk till vissa bitar av huset bör du med andra ord välja dina ord varsamt. Speciellt om säljaren gjort mycket på huset själv, eller bott i det länge, och därmed har en personlig anknytning till det.

– Det är skillnad på att säga att dräneringen börjar bli till åren, och på att exempelvis säga att huset har ful färg och måste målas om, säger Tommy.

Upplevas som en besvärlig person

Om man spekulerar vidare kring att kritisera huset så kan man även tänka sig att valet av köpare knappast lär landa på en person som upplevs besvärlig.

– Anmärker du på väldigt många småsaker under visningen, såsom en liten rabatt som behöver flyttas eller andra saker som kanske bara kostar ett par hundralappar att åtgärda, då drar kanske mäklare och även säljare öronen åt sig. Likaså om mäklaren upplever att en viss köpare är besvärlig och har massor av frågor eller på annat sätt utmärker sig negativt. Självklart ska man ställa frågor, men det jag är ute efter är att man ska vara balanserad, säger Tommy.

Buda utan lånelöfte

Ytterligare något som kan ställa till problem är köpare som dyker upp och budar trots att de saknar lånelöfte. Lånelöfte ska egentligen finnas på plats, men det händer ändå att detta inte efterlevs.

Tommy menar att har du lånelöfte klart och förklarar för säljaren att du kan skriva på relativt omgående så kan detta ge plus i säljarens protokoll. Många vill ha affären avklarad fort. Inte gå och vänta i tre veckor på kontraktskrivning - detta skapar en oro kring att affären inte kommer att bli av.

– Säljer man sitt hus för 5 miljoner kronor och man har en budgivare som lagt 25 000 kronor mer men har en massa förbehåll, saknar lånelöfte eller verkar osäker på andra vis är inte de där 25 000 kronorna så mycket. Då väljer man kanske budgivare nummer två på listan istället.

Hus till salu
Undvik fällorna och ta vara på möjligheterna för att vinna budgivningen när drömhuset är till salu. Foto: Marlén Eskilsson

Receptet för att vinna budgivningen

Om du vill vinna budgivningen bör du:

  • Ha lånelöfte och annat på plats innan du börjar buda.
  • Ha ett kritiskt öga när du granskar huset, men tänk på att inte för den sakens skull upplevas besvärlig utåt mot säljare eller mäklare.
  • Berätta gärna att du kan skriva kontrakt direkt om det blir affär (förutsatt att du kan det), många vill avsluta affären snabbt när de väl har valt en köpare.
  • Ha en budgivningsstrategi som inte gör att säljaren känner sig obekväm att sälja till dig.

Bestäm dig redan före hur mycket du är beredd att ge för huset och håll dig till det, samt välj en budgivningsstrategi som passar ihop med detta och utgångspriset. Till exempel snabba småbud om du vill hålla slutpriset lågt och vågar chansa på att valet ändå faller på dig eftersom du har allt annat förberett och klart. Eller ett stort bud en bit över utgångspris med förbehåll att du får skriva direkt, och hoppas på att säljaren är beredd att ta det budet.

Läs mer

Listiga taktiker för att vinna budgivning på hus