Vill bygga bostadsområde för elallergiker

Snart lämnas en motion in för bygget av ett helt bostadsområde fritt från el.

Ett helt bostadsområde anpassat för elallergiker, detta kan bli verklighet i Botkyrka. Det är kristdemokraternas gruppledare Stefan Dayne som planerar att lägga en motion om saken i kommunfullmäktige.

– Det finns ingen studie som kan visa att det finns, det går inte att diagnosticera. Men det finns folk som är sjuka och upplever att de har problem. Vi måste tänka på dem också, säger han till Stockholmdirekt.se.

Det område han tänkt ut som skulle passa heter Grödingelandet. Området ligger en bit ifrån kollektivtrafik, industri och andra bostadsområden.

När det kommer till hustyper och uppvärmningen av dessa nämner han passivhus som en tänkbar lösning. Exakt uppvärmningslösning framgår dock inte.

– Det finns flera tekniker för att värma upp hus utan el, bland annat genom att man bygger passivhus. Och de som lider av detta använder inte el för tv eller belysning, de väljer ju något annat sätt, säger Stefan Dayne.

Han säger också att han tycker att kommunen själva borde, i sin översiktsplan, peka ut områden som ska vara tysta och elfria.