Arkitektur, Bygga nytt hus, Tillbyggnad

Välja ritprogram

Har du funderat på att skaffa ett ritprogram för att rita hus? En tillbyggnad? Här får du tips på hur du väljer program och en lista på olika ritprogram. Arkitekt Calle Posse menar att du ska se upp så att ritprogrammet inte blir en begränsning.

Krister Surell har ritat sitt hus i Bentley Architecture, ett proffsprogram.

Krister Surell har ritat sitt hus i Bentley Architecture, ett proffsprogram. Foto: Krister Surell

Det finns i princip tre typer av ritprogram som du kan använda:

  1. Program speciellt framtagna för konsumenter
  2. Allmänna ritprogram som inte främst är avsedda för att rita hus
  3. Program för proffs (arkitekter)

Vilket program du ska välja beror på;

  • hur mycket du vill betala och
  • hur avancerat program du kan hantera.

Vad får ritprogrammet kosta?

Om vi börjar med kostnadsaspekten, kan du först undersöka om det finns ett ritprogram någonstans i din omgivning. Har du ett ritprogram på jobbet? Har någon bekant ett ritprogram du kan få låna? Har du tur får du tag på ett riktigt bra ritprogram alldeles gratis. Om det här inte är ett alternativ för dig, kan du börja med att jämföra priser på olika program i vår lista nedan. Programmen som är markerade med stjärna kan du ladda ner för att prova gratis ett visst antal dagar. Helt gratis är SketchUp, kanske är det programmet tillräckligt för dina behov? Här är en steg-för-steg guide: Kom igång att rita badrum i SketchUp.

Hur avancerat får ritprogrammet vara?

Du måste också fundera över hur van du är att hantera olika typer av program. Den som är en van datoranvändare och duktig på program, kanske kan låna ett proffsprogram av en god vän och göra en väldigt avancerad ritning av ett hus efter bara någon timmas introduktion. Vet man med sig att man tycker det är svårt med nya program, är det bäst att överge det här alternativet och redan från början titta på ett program avsett för amatörer.

Det borde onekligen vara enklare för amatören att rita upp sitt drömhus i ett program som är framtaget just för det ändamålet. Men inställningen till att rita på datorn är olika, vilket väl illustreras av olika kommentarer till ritprogram i Byggahus forum. En del är för ritprogram:

”Jag tyckte det var ovärdeligt att skissa upp huset i datorn, mycket enklare än papper och penna. När jag väl hade ritat upp väggblock, fönster, toastolar etc så var det bara att kopiera och flytta omkring hej vilt.”

Medan andra är emot:

Jag föreslår millimeterpapper och blyertspenna. Rita ett orginal och ta kopior. Jag tror jag har sjuttielva skisser hemma som är mycket bättre än alternativet i datorn. Visioskissen ligger fortfarande oanvänd i datorn, det var enklare att kladda på papper trots god hand med datorer.

Tänk också på att:

Huset eller planlösningen blir inte bättre för att du använder ett mer avancerat program. Jämför med att använda en enkel eller avancerad kamera; båda kan ge oskarpa bilder, bilder på människor med avskurna huvuden, etc.

Arkitekt först, rita själv sedan

Arkitekt Calle Posse har många kunder som kommer med en ritning de har gjort själv, är ganska nöjda med och som de vill att han tar fram bygglovsritningar till.

– Tyvärr blir det ofta i fel ordning, man borde kontakta mig innan man börjar rita själv, inte efter. Om man vill spara pengar rekommenderar jag att man använder arkitekten till det han är utbildad på, dvs att hitta smarta lösningar på familjens behov, att tänka funktionellt, estetiskt och ekonomiskt. Sedan kan man istället själv göra bygglovsritningen i ritprogrammet, det är en ganska enkel sak, säger Calle Posse.

I bygglovsritningen tittar stadsbyggnadskontoret på saker som proportioner, fönstersättningen och så att byggnaden följer detaljplanen.
– Det är egentligen ganska lätt att göra en bygglovritning, säger Calle Posse.

Calle ser en risk med att man ritar själv i ett ritprogram - att man låser sig vid verktyget.

– Programmets begränsningar kan begränsa tanken, då är ritprogrammet en belastning, säger Calle Posse. Till exempel kanske ritprogrammet inte har den typ av fönster som egentligen hade varit att föredra, så ritar man med den typ av fönster finns och bygger också med dem.

En praktisk detalj man ska tänka på när man väljer ritprogram är att välja ett där du kan spara ritningarna i formatet "dwg". Då går det att öppna filerna i arkitekternas ritprogram och även skicka vidare dem till t ex el- och VVS-konsulter. Sparar tid och pengar.

Lista ritprogram

I tabellen nedan har du en lista över olika ritprogram. Först finns ritprogrammen som är avsedda för amatörer. Sedan ligger de allmänna ritprogrammen och sist proffsprogrammen. I listan finns länk till tillverkaren där du kan läsa mer om programmet, cirkapriser och sist Byggahus läsares kommentarer till olika program.

*=du kan ladda ner och testa programvaran gratis 

Program Tillverkare Ca pris Typ av progr. – Läsarnas kommentarer
Reds. kommentarer
Autosketch Autodesk 4995 kr 1 – Har använt AutoSketch i många år. Det är relativt enkelt och har många möjligheter. Autodesk slutade uppdatera programmet 2016 men det finns fortfarande att köpa.
Floorplanner Floorplanner Gratis! 1 För att rita planlösningen.
SketchUp* SketchUp Gratis! 1 – Lätt att komma igång med, importerar/exporterar vanliga format och det finns mängder med 3D-filer att leka med på nätet.

– Vilket suveränt program! Har inte sett det tidigare men när jag nu hittade det i.s.f. AutoCad blev det riktigt kul att rita!

– Funkar väldigt bra för att rita kök.
Home Designer Home Designer Software $49-495 1  Finns flera varianter, priset börjar på $49.
Home Plan Pro* Home Plan Software $39 1 – Har ritat en ombyggnad av vårt fritidshus med Home Plan Pro. Det är enkelt och roligt att jobba med.
Ideal Home 3D Home Design Avanquest software £29.99 1 – Det är lätt att bygga väggar, tak, kök etc., men svårt att ändra mått i efterhand (om tidigare version).
MS Paint Microsoft Ingår i alla versioner av MS Windows. 1 – Om man bortser från att man får skriva ut ett par gånger innan man får skalan rätt så går det att rita hus med MS PAINT. Vill man vrida en bild så kopierar, klistrar in i MS Word och vrider bilden där sedan kopierar och klistrar in i PAINT så har man vridit den bild man ritat rakt i PAINT. Det är enkelt att vända spegelvänt i både riktningarna.
Själv har jag ritat mitt nya hus i PAINT.
myHouse DesignSoft 30 EUR 1 – Har skaffat myHouse för att rita skisserna till vårt ombyggnadsprojekt. Kanske lite startsträcka, men sedan hyfsat bra. 3D-modelleraren är kul.
ProgeCAD 2009 Smart! Progesoft Gratis! 1 – Ett enkelt CAD-program som är gratis för privat användning.
Punch! Prof. Home Design - Platinum Punch! $59.99 1 – Lätt bygga väggar och ändra mått. Jämfört med Floorplans är detta ett mer avancerat program. När det gäller köket, finns ett program med, där man kan rita alla skåp själv".

Det finns flera andra programvaror att välja bland hos Punch!.
Room 328 Room 328 Gratis till viss del. 1 Rita badrum.
RoomSketcher RoomSketcher Gratis! 1 Verktyg för att rita planlösningar.
SPCS

OBS! Finns ej längre på marknaden.
SPCS 1 – Jag har provat SPCS 3D-inredaren Plus lite, men jag är väl ingen CAD-expert precis. Men det verkade ju ganska enkelt, i alla fall om man jämför med AutoCad.
Sweet Home 3D Sweet Home 3D Gratis! Open source. 1 – Det är lättarbetat och lätt att förstå. Gör att man själv kan laborera med olika mått och möbler. Man får en mycket bra överblick.

– Programmet finns på svenska.
Mycket lättanvänt

Inredningsprogram, bl a bra att rita planlösningar i.
TurboFLOORPLAN Home&Interior Broderbund $99.99 1  
Total 3D Home Deluxe 9.0 Individual Software $19.99 1  
3D Traumhaus Designer Data Becker 29.99 EUR 2 – Ganska avancerat men går att själv-lära. Många möjligheter till import. Vandra omkring i din nybyggda miljö och spela in. Dock - på tyska!
Google SketchUp Pro* SketchUp $119 2/3 Google SketchUp heter en gratis version av programmet, se ovan.
Corel DESIGNER (ingår i CorelDRAW Technical Suite CorelDRAW $949 1 – Ännu mer möjligheter att arbeta med 3D filer, via programmet som ingår: XVL Studio 3D Corel Edition

– Har mer verktyg och funktioner och add-ons för Isometriska illustrationer, och 3D. Möjlighet att lägga till färdiga symboler för träd och buskar.
CorelDRAW Graphics Suite Corel £468.82 2 – Jag använder mig av Corel Draw och enda anledningen till det är att jag har det på jobbet och tillgång till det hemma. Cad-program är nog bättre att använda.
SmartDraw* Smartdraw.com $197 1/2 – Jag har ritat varenda stolpe-limträbalk etc i programmet – inte en gång utan åtminstone i tre olika varianter – och det går fort. Det finns många trick och det viktigaste är att ange x-mått och y-mått, alt. hörnpunkter, så skapar programmet precis det du önskar, i stället för att du dra ut storlekar. Detta gäller allt man skapar. Jag har inte längre några som helst planer på annat ritprogram.
Visio Professional 2019 Microsoft 7.599,00 kr 2 – Startsträckan är för lång i "riktiga" ritprogram som Autocad etc. Visio skulle kunna fungera men visade sig vara helt hopplöst att rita exakt med. Jag ritade dock hela planlösningen i Visio tillslut.

– Har designat helt hus i Visio och det går utmärkt - planlösning, fasader, sektioner, tak, situationsplan. Lätt och enkelt, exakta mått, skalor etc.
Klarar allt för mina behov dock tyvärr ej 3D.
Turbo CAD Professional* Avanquest UK Ltd $1495 3 – Studerade listan över ritprogram och jag saknar TurboCad 2D. Ett enkelt men tillräckligt effektivt ritprogram som jag laddade ner gratis från IMSIs hemsida. Jag har ritat vårt nya hus med detta program och det har fungerat alldeles utmärkt, även om det säkert finns fler finesser på de lite modernare (och dyrare) programmen. Allt är ju en fråga om vad man är beredd att betala.
Allplan FT Nemetschek AG 3  
ArchiCAD Graphisoft 3  
AutoCAD Architecture Autodesk Inc. 23.429,25 kr/år 3  
Autodesk Design Studio 2009 Autodesk Inc. 3  
Revit Achitecture Autodesk Inc. 3 – Har provat både Archicad och Architectural Desktop, men tycker att Revit är det tekniskt mest avancerade programmet. Här skapar man en modell genom att sätta dit väggar, fönster, dörrar, osv och *allt hänger ihop*. Sedan skapar man vyer och lägger dem på ark för utskrifter och *allt hänger ihop*, hela tiden. Men det bästa med Revit är att det är intuitivt.

Har du tips på andra program eller vill berätta om egna erfarenheter av ett program på listan? Skriv i kommentarsfältet!

Läs mer: Elina testar rita kök i Google SketchUp