Badrum, El & Teknik, Teknik

Bästa ritprogrammet för badrum - en jämförelse

Inför mitt eget badrumsbygge har jag behövt testa ritprogram för badrum. Här jämför jag och berättar vilka för- och nackdelar jag hittade med tre populära gratis ritprogram för badrum.

Vi har testat att rita badrum i tre gratis ritprogram.

Vi har testat att rita badrum i tre gratis ritprogram. Grafik: Gustaf Eskilsson

När du ska renovera badrummet är det bra om du ritar upp hur det tänkta slutresultatet ska se ut innan du sätter igång. Det gäller att välja rätt produkter och att hitta den optimala placeringen för olika funktioner som toalett, dusch och handfat. 

Men vilket ritprogram ska du då använda dig av? 

Jag testade de tre gratis ritprogram för badrum som jag tyckte verkade bäst: IKEA bathroom planner, Blueprint och SketchUp, för att se hur de är att rita badrum i och vilka deras respektive för- och nackdelar är. De är alla webbaserade och behöver inte laddas ner på datorn.

Badrumsritning med Ikeas Bathroom planner
En badrumsritning med Ikeas Bathroom planner. Grafik: Gustaf Eskilsson

IKEA bathroom planner - enkelt, men FÖR enkelt?

IKEA bathroom planner är ett gratis, molnbaserat och intuitivt ritverktyg. Här kan man enkelt justera rummets dimensioner och placera inredningen med några knapptryck. Verktyget är perfekt för dig som vill skapa en snabb och översiktlig bild av ditt drömbadrum.

Verktyget tillåter dig att fritt ändra dimensionerna på ett rum, där du sedan placerar in dörrar och fönster med önskad bredd. Därefter kan du välja färg på kakel och golv och enkelt placera in och rotera 3D-modeller från IKEAs sortiment.

IKEA bathroom planner saknar tyvärr en del önskvärda funktioner och det begränsas av sitt högst begränsade bibliotek av 3D-modeller. Om du vill skapa en ritning med de exakta måtten, skapa egna geometriska former eller inte vara begränsad till två olika val av toaletter så ska du välja ett annat ritprogram

Pris: Gratis

Systemkrav: Laptop, dator eller padda med internetuppkoppling

Fördelar

+ Snabbt och enkelt
+ Skapar en översiktlig ritning

Nackdelar

− Kan ej göra egna geometriska former
− Begränsat till IKEAs produkter
− Få modeller att välja på

*OBS! IKEA släpper en ny bathroom planner den 1 oktober*

Badrumsritning i Blueprint
En badrumsritning i Blueprint. Grafik: Gustaf Eskilsson

Blueprint - samma program hos flera återförsäljare

Badrumsföretag som Svedbergs, Gustavsberg och Alterna erbjuder alla samma gratis ritverktyg från Blueprint på sin sin hemsida.

Blueprint liknar IKEA bathroom planner i mångt och mycket, men har några fler funktioner. Den stora skillnaden är att du kan skapa geometriska former, vilket är användbart för att designa skiljeväggar eller förvaringsutrymmen. Dessutom finns ett större urval av 3D-modeller, vilket ger dig mer flexibilitet i din design.

Pris: Gratis

Systemkrav: Laptop, dator eller padda med internetuppkoppling

Fördelar

+ Snabbt och enkelt
+ Skapar en översiktlig ritning
+ Fler 3D-modeller att välja på
+ Kan skapa geometriska former

Nackdelar

− Begränsat antal modeller, mest från återförsäljarens sortiment
− Ej så avancerat

Badrumsritning i SketchUp
Det här badrummet är ritat i SketchUp. Grafik: Gustaf Eskilsson

SketchUp - lite mer avancerat

SketchUp är ett kraftfullt och flexibelt ritprogram som gör det möjligt att göra ritningar med exakta mått. Det kräver visserligen mer tålamod och inlärningstid jämfört med IKEA bathroom planner, men när du väl bemästrar programmet har du möjlighet att skapa detaljerade ritningar till ditt badrum.

Läs mer: Rita badrum i SketchUp - en guide

I den webbaserade gratisversionen av SketchUp skapar du rummet från grunden med mer avancerade verktyg som gör att du kan göra exakt de former du behöver. SketchUp har ett stort bibliotek av gratis-modeller skapade av andra användare och tillverkare av produkter, som du kan ladda ner och placera i rummet. Du kan även ladda upp texturer, såsom kakel som du hittat på en annan webbplats och testa hur det kommer att se ut i ditt badrum.

I SketchUp Pro, som är gratis de första 30 dagarna, laddar du istället ner ett program på datorn. I det kan du skapa fler projek och får tillgång till mer avancerade verktyg. Detta är däremot inte något du behöver när du ritar badrum, det nödvändiga tycker jag finns i gratisprogrammen.

SketchUp har inte många begränsningar vad gäller att designa ditt framtida badrum. Den stora mängden alternativ och knappar kan dock bli överväldigande. Lyckligtvis så finns det mängder av tutorials och en aktivt community kring SketchUp som kan vara till hjälp.

Pris: Webbaserad version gratis, Pro-versionen kostar 

Systemkrav: Laptop eller dator

Fördelar

+ Detaljrika ritningar
+ Stort bibliotek av 3D modeller
+ Spara fysiska projektfiler

Nackdelar

− Tidskrävande
− Lite högre tröskel för att komma igång

Vilket av de tre ritprogrammen ska jag välja?

Vilket ritprogram du ska välja beror på vad du är ute efter. Vill du bara ha en översikt på var du ska placera handfatet, eller vill du kunna se exakt hur slutresultatet ser ut och kunna jämföra flera olika typer av kakel med varandra?

Jag kan rekommendera att använda en kombination av IKEA bathroom planner och SketchUp, där du börjar designa layouten av badrummet i IKEA Bathroom planner och ställer in positionen av funktioner såsom toa relativt dusch, och så vidare. 

Sedan kan du hoppa över till SketchUp där du gör en 1:1 kopia av det badrum du vill skapa. På så sätt kan du se vilka förändringar du vill göra innan allt är på plats, vilket förhoppningsvis leder till ett bättre badrum.

Det finns väldigt många verktyg som du kan använda för att rita upp ditt badrum. Här har du en lista på många fler ritprogram och vad du ska tänka på när du väljer ritprogram: Välja ritprogram

Har du också ritat badrum i ett ritprogram? Dela gärna med dig av dina erfarenheter i kommentarsfältet.