Supersnabbt internet även på landsbygden

Supersnabbt internet även på landsbygden

Extremt strömsnåla celler kan vara lösningen på täckningsproblemen runtom i landet.

Ett 20-tal extremt strömsnåla superbasstationer i tv-master runtom i landet skulle räcka för att ge nationell täckning för mobilt internet i 100 megabit per sekund menar forskare som Nyteknik.se har talat med. Med deras teknik skulle de som bor på landsbygden kunna få tillgång till snabbt internet i stort sett var de än befinner sig. Idag saknas tillgång till mobilt bredband på mer än halva Sveriges yta.

– Vårt mål är att det ska finnas 100 megabit per sekund i stugorna på landsbygden om tio år och att folk och företag ska kunna använda mobilen för betalning överallt.  Och vi har en lösning för hur det skulle kunna gå till, säger Per Ödling, professor i telekommunikation vid Lunds Universitet.

Tekniken bygger på superceller kombinerade med avancerade antenner och extremt strömsnåla makroceller, dessa klarar sig utan el och fiber. I huset krävs sedan en terminal med avancerad antenn för att lösningen ska bli komplett.

Än så länge arbetar de inblandade professorerna på frivillig basis eftersom de haft svårt att locka till sig finansiärer. Många tackar nej och hänvisar till 5g, men enligt forskarteamet kommer 5g inte vara tillräckligt för att täcka landsbygdens behov. Men trots motgångar med investerare finns det stora visioner.

- Vi ser nätet i Sverige som en prototypyta där den här teknologin sedan ska sprida sig och användas till att inkludera de två-tredjedelar av världens befolkning som idag inte är uppkopplade. Fungerar det här skulle det kunna användas på alla ställen i världen som inte har tillgång till mobilt bredband, säger Per Ödling.