Ekonomi, El & Teknik

Statligt stöd ska garantera snabbt internet för alla

Den som bor på ett sådant sätt att det kostar väldigt mycket att anskaffa snabbt bredband kommer kunna söka statligt stöd från och med mars.

Alla ska kunna surfa snabbt menar regeringen.

Alla ska kunna surfa snabbt menar regeringen. Foto: Intel Free Press

Regeringen inför ett statligt stöd och en garanti för att alla i Sverige ska få tillgång till bredband om minst tio megabit per sekund.

Anledningen uppges vara att de hushåll och företag som idag saknar snabbt internet ofta sitter i en situation där det blir väldigt dyrt för dem att ansluta sig, exempelvis på grund av geografisk placering.

– Regeringens beslut betyder att inget hushåll eller företag ska behöva betala mer än 5 000 kr för få en uppkoppling till internet som gör det möjligt att delta i samhället på ett fungerande sätt. Det är avgörande för samhällsutvecklingen att ingen lämnas utanför. Tio megabit per sekund är idag tillräckligt för att exempelvis kunna titta på SVT Play, sköta sina företagsärenden och myndighetskontakter och prata med vänner och familj på Skype, säger bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson.

Från och med 1 mars kommer det med andra ord att finnas ett stöd som administreras av Post- och Telestyrelsen. Hushåll och företag som är belägna så att anskaffandet av telefoni och/eller en uppkoppling om tio megabit per sekund är förknippat med betydande kostnader kommer att ha möjlighet att vända sig till Post- och telestyrelsen för att ansöka om det. Stödet gäller för uppkoppling till fast punkt.

- Stöd kommer att kunna lämnas för den del av kostnaden som överstiger 5 000 kr upp till 400 000 kr. Det innebär att stöd inte lämnas för kostnader som understiger 5 000 kr, säger Peter Eriksson.