Ekonomi

Nedstängning av reaktor kan ge förhöjda elpriser

En reaktor på kärnkraftverket i Oskarshamn får stängas ner omedelbart och det kan påverka elpriset kraftigt om vi får en köldknäpp.

Reaktor 2 hos Oskarshamns kärnkraftverk har tvingats stänga med omedelbar verkan på grund av bristande underhåll. Detta är något som kan komma att påverka elpriset kraftigt om vi får en köldknäpp framöver, enligt analytiker Tobias Söderberg hos Tälje Krafthandel. Totalt svarar den för tre procent av Sveriges elförbrukning. 

Problemen grundar sig i två dieselaggregat för reservkraft som inte servats när de skulle, enligt Strålsäkerhetsmyndigheten. Vd:n på Oskarshamns kärnkraftverk gör dock en helt annan bedömning och menar att underhållet visst har skötts. Han säger till Dn.se att de gör en kontinuerlig översyn. Strålsäkerhetsmyndigheten menar att det är allvarliga brister och jämför situationen med den i Fukushima i Japan där det saknades tillgång till reservkraft.

Presschefen på Eon säger dock till Dn.se att de ska ha åtgärdat bristerna inom ett par veckor och därefter vara igång igen. Förhoppningsvis blir det inga köldknäppar som påverkar elpriset före dess.