Juridik, Energi

LED i julbelysningen sänker energiförbrukningen kraftigt

Energimyndigheten har testat elförbrukningen hos ett stort antal belysningsprodukter.

Energimyndigheten har testat elförbrukning, färgtemperatur och förmågan att korrekt ange färger på föremål hos ett stort antal julbelysningsprodukter. Testet visar inte så oväntat att produkter med LED-belysning drar betydligt mindre än produkter med vanliga glödlampor och är därför som regel ett bättre köp. Även att den som byter ut glödlamporna mot LED-belysning i sin gamla julbelysning kan få upp till 20 gånger lägre energiförbrukning.

– Har man favoritstakar sedan tidigare går det utmärkt att byta lamporna mot energisnåla LED-varianter, dessa kostar idag inte mer än sina elslukande släktingar och därmed en mycket god investering, säger testledare Sherwan Fatah.

Testet visar även att färgad belysning kan dra upp till 45 gånger mer än om LED-belysning monteras på en av de testade slingorna, samt att produkter utrustade med timer drar mer än produkter utan.

Myndigheten tipsar om att du kan känna på strömtransformatorn för att få en indikation på hur mycket belysningen förbrukar. Om transformatorn är varm och tung uppges den förbruka mer än en variant som är sval och lätt.

"Testet visar att två av ljusslingorna har effektivare nätaggregat än de andra. De effektivaste transformatorerna har en verkningsgrad på 75 och 73 procent. Övriga testade transformatorer har en verkningsgrad på 36 till 70 procent."

De två ljusslingorna är Stråla från Ikea och Anslut från Jula. De har dock olika antal lampor och watt-förbrukning.

Någon vinnare utses inte i testet eftersom produkterna överlag skiljer sig så mycket från varandra. Men vill du jämföra några av de testade modellerna kan du göra det hos Energimyndigheten