Hoppa till huvudinnehåll
Byggahus.se
Start
Bibliotek
ForumBilderShop
Sök på Byggahus.se
Bli medlem Logga in
Start
Bibliotek
ForumBilderShop
Start
Bibliotek
Meny
Bibliotek
Altan & Uteplats
Badrum
Bygga nytt hus
Ekonomi & Juridik
Grund & Markarbete
Kök
Renovera
Tester
Trädgård & Utemiljö
Verktyg
VVS & Inomhusklimat
Arkitektur
El & Teknik
Färg, måla & tapetsera
Gör det själv
Köpa & Sälja hus
Material & Byggnadsdelar
Miljö & Hälsa
Prepping & krisberedskap
Övrigt
Visa alla (20)
Visa färre
Forum
Meny
Forum
Index
Senaste
Obesvarat
Populärt
Mest gillat
Medlemmar
Forumsök
Regler
Bilder
Meny
Bilder
Utvalda bilder
Populära bilder
Forumbilder
Video
Shop
Meny
Shop
Bästsäljare
Verktyg & maskiner
Hus & bygg
Skruv & infästning
Trädgård & utemiljö
Jämförelser
Meny
Jämförelser
Jämför hustillverkare
Jämför boräntor
Jämför elförbrukning
Jämför bergvärmepump
Jämför luft-vattenvärmepump
Övrigt
Meny
Övrigt
Svarta listan
Fråga experten
Quiz
Ordlista
Information
Meny
Information
Om oss
Nyhetsbrev
Kontakta oss
Annonsera
Regler
Datapolicy
Cookies
A-Ö
Byggahus.se
Ekonomi & Juridik
Ekonomi

Lönsamt köpa timer till julbelysningen

Av Jonas Lindmark Uppdaterad 6 nov 2024 26 kommentarer

Det brukar löna sig att julbelysningen bara är tänd när den syns. Halvera tiden lamporna är tända, och byt från 3W glödlampor till LED.

Lönsamt köpa timer till julbelysningen

Foto: Jonas Lindmark

Snart det första advent och dags att tända adventsstakar och julstjärnor. Men höga elpriser har plågat svenska folket de senaste vintrarna, särskilt i södra Sverige. Därför tvekar nog många att tända lika mycket julbelysning som förr.

Innehåll

  • 1. Så mycket ström drar julbelysningen
  • 2. Gå från 101 kr till 5 kr för att ha adventsljusstaken tänd
  • 3. Olika typer av timers
  • 4. Sliter timer på belysningen?
  • 5. Vanliga frågor

En kompromiss är att sätta timer på både adventsstakar och ljusslingor utomhus, till exempel så att de är tända 06-09 på morgnarna och 15-24 på kvällen. Därmed halveras tiden som lamporna är tända, liksom elförbrukningen.

Så mycket ström drar julbelysningen

För en enda LED-slinga är det dock knappt lönt. En normal modern slinga som är 10 meter lång och har 100 lampor drar 3,6 watt. Det tar 11 dagar innan förbrukningen är uppe i en kilowattimme (kWh). Om den är tänd i 10 veckor och elen sammanlagt (inklusive nätavgifter och skatter) kostar 3 kronor per kWh så blir elkostnaden bara 18 kronor. Att halvera tiden som lamporna är tända ger en besparing på 9 kronor. Fast har du tio slingor tända kan en timer ge en besparing på 90 kronor, vilket är ungefär vad den billigaste sortens utomhustimer kostar.

En traditionell adventsstake … kostar 106 kronor att ha tänd i 10 veckor

En traditionell adventsstake med sju glödlampor på vardera 3 watt ger en högre elförbrukning, sammanlagt kostar den 106 kronor att ha tänd i 10 veckor. Och en halvering av tiden med hjälp av en timer ger då en besparing på 53 kronor. En gammal julgransbelysning med 16 3W-lampor som är tänd lika länge förbrukar 80 kWh. Fast här är den bästa lösningen att byta de gammaldags lamporna till LED-lampor.

Gå från 101 kr till 5 kr för att ha adventsljusstaken tänd

Att byta från gamla 3W glödlampor till LED i en adventsstake med sju lampor sänker förbrukning till 1 watt och elkostnaden under tio veckor sjunker med 101 kronor till bara 5 kronor. Besparingen är större än sju LED-lampor kostar i inköp. Och med ett elpris på totalt 3 kronor per kilowatt sjunker kostnaden för elektriciteten som en gammal julgransbelysning drar under samma tid mer än två hundralappar tack vare LED-lampor.

Inomhus beror den privatekonomiska vinsten från strömsnål belysning även på vilket uppvärmning huset har, samt om värmen ingår i hyran. Termostatstyrda element som värms med direktverkande el kompletteras bra av adventsljusstakar med gamla glödlampor i fönstren, för en sänkning av deras strömförbrukning med hjälp av LED gör troligen bara att elementens förbrukning skulle öka ungefär lika mycket. Men de flesta villor har idag bytt uppvärmning till någon typ av värmepump (luft/luft, luft/vatten eller bergvärme) och då blir det rejält mycket dyrare att värma huset med glödlampor. Och om du bor i lägenhet och värmen ingår i hyran är det en lika onödig kostnad för hushållet att förbruka elektricitet med en gammal adventsstake inomhus som att ha belysningen på balkongen tänd mitt i natten när ingen ser den. För de flesta lönar det sig alltså även med LED-lampor och timers inomhus.

fargglad ljusslinga
Foto: Jonas Lindmark

Olika typer av timers

Nästa fråga är vilken typ av timer som passar bäst, en billig mekanisk eller en modern som går att programmera och styra via WiFi eller Bluetooth. Om du redan investerat i smarta lampor som går att styra med en app i mobiltelefonen, till exempel Philips Hue, och trivs med ett programmerat hem är det kanske värt att även kunna programmera julbelysningen med hjälp av en WiFi plugg.

Inomhus finns förstås betydligt billigare lösningar. Mekaniska timers går att köpa i 3-pack för ungefär 100 kronor. Mekaniska utomhustimers med IP44 fuktskydd kostar kring 100 kronor. En nackdel med rörlig mekanik är att den brukar låta lite grann, ett svagt tickande ljud. Utomhus märks ljudet troligen inte, men inomhus kan det vara irriterande.

Om du redan har en gammaldags timer är det nog mest ekonomiskt att använda den. En mekanisk timer drar visserligen lite ström den också, vilket märks genom att den blir lite varmare än omgivningen när den är inkopplad. Men så länge timern inte blir lika varm som en LED-lampa är elförbrukningen mycket liten.

Sliter timer på belysningen?

Slutligen kan man fundera på om reglering av belysningen med en timer innebär att lamporna slits ut fortare, för att de tänds och släcks istället för att vara tända konstant. Så länge de bara tänds två gånger per dygn verkar risken liten att ändrad temperatur vid tändningen nöter sönder LED-lampor. En större risk är kanske att utomhuslampor försämras snabbare av rost och korrosion under tiden som de är släckta, eftersom tända lampor värms lite vilket håller fukt borta. Att säga något generellt om detta är svårt, risken varierar rimligen beroende på hur lamporna är konstruerade och vilken kvalitet på material som använts.

Men att spara pengar med hjälp av en timer hjälper å andra sidan till att hantera problemet att utomhuslampor inte tål särskilt många vintrar innan väta och föroreningar tar död på dem, tack vare att de sparade pengarna går att använda till inköp av ny LED-belysning. Mitt intryck är att julbelysningen har förbättras och blivit mer tålig, kanske för att många människor har klagat på utebelysning som slutat fungera kort tid efter inköpet.

Vanliga frågor

Hur mycket el förbrukar en timer?

En timer förbrukar 1 watt vilket motsvarar väldigt lite ström. Har du den igång hela julen kostar det ändå bara några kronor.

Kan man sätta utebelysning på en timer?

Du kan styra när utebelysningen tänds och släcks på flera olika sätt. Du kan till exempel använda en ljuskälla med inbyggt skymningsrelä eller använda dig av Plejd, Z-wave eller liknande system.

Hur mycket kostar en ledlampa per timme?

Om en kWh i snitt kostar 81,3 öre så blir kostnaden för att ha en ledlampa på 3,5 watt tänd dygnet runt i en månad 2 kr. En månad med 31 dagar har 24x31=744 timmar. 200 öre/744h=0,27 öre.

Populära timers just nu

Gelia EMT446/MD
Gelia EMT446/MD
Jämför pris
99 kr
Capidi TI884
Capidi TI884
Jämför pris
195 kr
Capidi TI88
Capidi TI88
Jämför pris
148 kr
Adlibris CAPiDi TI USB A och C Svart 1-4 timmar
Adlibris CAPiDi TI USB A och C Svart 1-4 timmar
Jämför pris
209 kr

Läs också

  • Vacker utebelysning – tre hus som inspirerar + snygga armaturer
  • Det smarta hemmet: Jan Backman har automatiserat det mesta
Gilla

Kommentarer

26
K
Tusen gånger trevligare 😂 (Enligt en nypublicerad uträkning)
· 5 dec
M
Samma här, Shelly Plug S funkar grymt bra, dessutom små och nätta och blockerar inte angränsande uttag i samma väggmodul. Just nu har Styra Hem grymt bra pris
· 5 dec
S
Låt säga att elradiatorn har en effekt på 1 000 W. Det motsvaras av 5 000 små LED-lampor på 0,2 W av den typ man brukar ha i adventsljusstakar. Tänker du använ
· 5 dec
Visa alla kommentarer

Läs artiklar taggade med
Ekonomi
Belysning
Utebelysning

Senaste från startsidan

  • Sänka värmen

    Fruktansvärt varmt? - 16 sätt att sänka värmen inomhus

  • Såg

    Quiz: Kan du såga snett?

  • Hantverksbyxa

    Tävling: Vinn en hantverksbyxa med spikfickor

  • Test: 9 metoder för att rensa ogräs mellan plattor

    Test: 9 metoder för att rensa ogräs mellan plattor

  • Bygge av husvagnsgarage

    Projekt: Bygge av husvagnsgarage

Tjänster

  • Svarta listan

    Svarta listan - Hitta bluffmakare i din kommun

  • 2,99

    procent. Så låg ränta fick den senaste bolåneprutaren

  • Hustillverkare

    Jämför hustillverkare

  • Elförbrukning

    Jämför elförbrukning

  • Bergvärmepumpar

    Jämför bergvärmepumpar

Relaterade forumämnen

  • Lönsamt köpa timer till julbelysningen

    Artikelkommentarer
  • Utebelysningen blinkar efter 1 år

    Belysning
  • Tröghet i golvvärme och smart styrning

    Värme allmänt
  • Avslutad: Vinn dimbara vägglyktor till huset

    Tävling
  • Hur mycket värderar du tillgången till elkraft?

    El
Vi vill skicka notiser för ämnen du bevakar och händelser som berör dig.