Ekonomi

Villaägarnas vill se skattefri uthyrning

Att hyra ut fritidshuset är ett sätt att få in lite extrapengar, men schablonavdraget sträcker sig bara upp till 40 000 kronor.

Att hyra ut fritidshuset är ett sätt att få in lite extrapengar, men schablonavdraget sträcker sig bara upp till 40 000 kronor. Foto: Byggahus.se.

"Gör husägarna till en del av lösningen."

Villaägarnas Riksförbund vill att det ska bli möjligt att hyra ut halva sin bostad skattefritt. Förslaget uppges vara ett sätt att få med husägarna i processen för att minska bostadsbristen, så att de blir en del av lösningen. Enligt förbundet har amorteringskravet, det sänkta ROT-avdraget och flera andra förändringar i kombination med de låga räntorna och flyttskatterna bromsat marknaden. Men fri uthyrning skulle realisera potentialen som finns i husområden.

- Den norska modellen är en intressant förebild. I Norge kan upp till halva bostadsytan hyras ut skattefritt, vilket bättrar på lönsamheten i varje byggprojekt och styr mot att redan från början bygga småhus med uthyrningsdelar. Stockholms handelskammare uppskattar att det bara i Stockholm kan skapas 28.000 nya bostadstillfällen på detta sätt, skriver Villaägarnas i en debattartikel hos Dagens Industri.

I slutet av januari fick DN chans att ta del av en ännu opublicerad rapport hos Finansdepartementet som innehåller liknande förslag - förenklingar när det kommer till uthyrning och höjt tak för skattefri inkomst vid uthyrning. Huruvida detta är något som bostadsminister Peter Eriksson kommer att genomföra är dock oklart. Villaägarnas Riksförbund hoppas att någon form av förändring kommer som gör att husägarna blir en del av lösningen.

- Exakt vilka reformer – sänkta flyttskatter, höjda fribelopp för uthyrning, liberalare byggregler – som har störst potential är inte lätt att säga. Men ministern bör tänka på villaområden som småhusägare tänker när garaget öppnas på våren: oj vilken röra, men verktyget finns härinne någonstans, skriver de.