Ekonomi

Börja dela mera – 9 tips från experten

Hur mycket av dina saker delar du egentligen med andra? Att dela med sig är bra för både miljön och plånboken. Här kommer experttips till dig som inte har kommit igång, från Maria Eriksson som delat hem med 400 främlingar.

Under pandemin har Maria pausat sin Airbnb-uthyrning, men hoppas att situationen förändras: ”Jag vill väldigt gärna fortsätta hyra ut vår bostad. Hemmet blev mer levande – jag har träffat så många nya människor, fått vänner och även språkträning.”

Under pandemin har Maria pausat sin Airbnb-uthyrning, men hoppas att situationen förändras: ”Jag vill väldigt gärna fortsätta hyra ut vår bostad. Hemmet blev mer levande – jag har träffat så många nya människor, fått vänner och även språkträning.” Foto: Sofia Runarsdotter

Maria Eriksson ville testa att hyra ut ett rum i sin bostad. Fem år och 400 gäster senare är hon många upplevelser rikare.

Boken "Delad"
Boken "Delad" av Maria Eriksson

– Det var väldigt positivt på så många olika plan. Den stora förändringen för mig skedde på det personliga och sociala planet – framför allt genom alla möten med gästerna, säger Maria som är aktuell med boken Delad – om sina egna erfarenheter av delningsekonomi. 

Några i hennes omgivning var skeptiska innan hon började hyra ut.

– Men det har fungerat så otroligt bra – jag har inga negativa erfarenheter alls.

Är du som bostadsägare pepp på att anamma delningsekonomi bättre? Spana in nio tips från Maria här:

1. Prioritera vad du äger

– Fundera på: Vad är det du behöver använda? Det är så lätt att man köper många olika saker – högtryckstvätt, borrmaskin eller andra verktyg, men som sedan bara blir liggande. Tänk efter och prioritera ägandet mer. Vad kan du hyra eller låna av någon annan via exempelvis Hygglo? 

2. Dela med grannarna

– Om du bor i hus kan du dela mycket mer med dina grannar. Prata lite med dem, se vad du kan låna – och låna ut. I Schweiz har de ett roligt initiativ som heter Pumpipumpe. Det är kartor med klistermärken som du kan sätta på brevlådan över vad du kan låna ut. Exempelvis en liten bild på en stege, borrmaskin, partytält – jättebra sätt att signalera till andra vad du har.

3. Prenumerera och hyr mer

– En trend som växer sig starkare är att prenumerera istället för att äga. Volvos tjänst M är ett exempel, att streama en bil. Electrolux har testat prenumeration av dammsugare. Du äger eller hyr inte dammsugaren, utan prenumererar på dammsugning. Du kommer att kunna prenumerera eller hyra ännu fler saker i framtiden. När nyheten kom att borren bara används i snitt 15 minuter under sin livstid, dröjde det inte länge förrän Clas Ohlson började hyra ut borrmaskiner.

4. Anlita hjälp

– Fråga dig också om du behöver själva grejen eller tjänsten. Behöver du borren eller hålet i väggen? Som husägare med många husprojekt kanske du kan behöva en borrmaskin, men annars kanske du lika gärna kan anlita någon som kommer och gör hålet? Det kan bli billigare i längden.

Läs mer: Avdrag och bidrag för husägare

5. Skapa utrymme för delandet

– Om du har ett hus kanske du har ett gästrum som du kan hyra ut ibland. Eller har du och grannarna möjlighet att sätta upp gemensam verktygsbod där ni kan ha gemensamma prylar? Då blir det ännu enklare att dela.

6. Använd bostaden till semestern

– Ska du resa kan du byta hus med en annan familj, kanske i Italien? En väldigt prisvärd lösning och semester om du har familj.

7. Välkomna hemmakontoret

– I och med digitaliseringen jobbar många hemifrån och det är något som kommer fortsätta även efter pandemin. Många får smak för det och då blir det relevant med hemmakontor, även bland anställda. Här kan du vinna tid genom att i framtiden inte pendla lika mycket – utan dela arbete och bostad.

8. Dela trädgård

– Hinner du inte med din trädgård, så låna ut ytan till någon som vill odla. Kanske någon som bor i lägenhet. Även om du har bär eller fruktträd som du inte hinner med finns det många som kan ta del av det. Hjälps åt i trädgården och kanske kan ni byta – du ger äpplen och får tillbaka en burk äpplemos?

9. Gå från ägande till tillgång

– Det är en mental förändring som tar tid. Delningsekonomi beskrivs ibland som ett skifte från ägande till tillgång. Du behöver kanske inte äga en bil, utan kan ha tillgång till den genom bilpool, hyra eller ibland åka taxi de gånger som en bil krävs. Bil känns ofta som en självklarhet för en husägare, men behöver inte vara det i framtiden.