Ekonomi

Vill göra det enklare att hyra ut del av bostaden

En ny rapport föreslår bidrag för att bygga om hemmet för uthyrning.

Höjt tak, bidrag för ombyggnation och kommunen som mellanhand.

Höjt tak, bidrag för ombyggnation och kommunen som mellanhand. Foto: Marlén Eskilsson.

I en ännu ej publicerad rapport vid Finansdepartementet föreslår rapportförfattarna Hans Lind och Thomas Kalbro att det ska införas en form av bidrag till hushåll som vill bygga om sin bostad så att de kan hyra ut en del av den. Exempel på sådan ombyggnad är att uthyrningsdelen får en egen ingång.

Rapportförfattarna nämner även att taket för skattefri inkomst vid uthyrning bör höjas, och att kommunen med statligt stöd ska fungera som en mellanhand vid uthyrningen för att minska risken för husägaren.

De tre förslagen är en del i en större rapport som tittat på hur man kan öka rörligheten på bostadsmarknaden. Den innehåller även en rad förslag rörande nybyggnation, exempelvis möjligheten till att införa sanktioner mot kommuner i närheten av storstäder där kommunerna idag bygger för få billiga bostäder, eller att infrastrukturen ses över och förbättras i kommuner där den är för eftersatt för att nybyggnation ska vara intressant.

Rapporten publiceras först i mars. Enligt Dagens Nyheter, som fått möjlighet att läsa den i förtid, granskas den just nu av en referensgrupp.