Unga bostadsköpare i storstäderna måste låna från föräldrar
Undersökning visar att unga har svårt att skaffa sitt första boende.

Bostadsbristen gör det svårt för unga att skaffa sitt första egna boende.
Bostadsbristen slår hårt mot personer i åldern 18-30 år, bristen på hyres- och bostadsrätter gör det allt svårare för dem att skaffa sitt första boende. Bristen på hyresrätter gör kötiderna långa, medan bristen på bostadsrätter driver upp slutpriserna. Nu visar en ny undersökning från Sifo, beställd av Skanska, att var femte ung storstadsbo måste låna pengar från sina föräldrar för att kunna flytta hemifrån.
– Många föräldrar med ekonomisk möjlighet att hjälpa sina barn att köpa en bostad gör gärna det idag. Men det finns väldigt många unga vuxna som inte har föräldrar med varken möjligheten eller viljan. Denna situation skapar två läger och de som inte har råd börjar ofta jämföra sig med andra och känner sig hela tiden steget efter. Detta leder oftast till ett försämrat välmående hos unga vuxna, säger Jenny Rickardson, legitimerad psykolog vid Psykologifabriken.
Undersökningen visar också att 80 procent av de tillfrågade unga vuxna helst av allt vill äga sitt eget boende. Kravet på kontantinsats, som införts för att dämpa låntagandet och därmed minska trycket på bostadsmarknaden, gör dock att många inte har råd. Var fjärde tillfrågad person vill därför se en lägre kontantinsats.
Slutligen visar undersökningen även att fler än hälften av de tillfrågade anser att bostäderna måste bli billigare för att de ska ha råd att flytta, och att 37 procent anser att boendekostnaderna måste sjunka för att de ska ha råd med det egna boendet.
Kommentarer
7