Ekonomi

Stockholm på tredje plats i världen för bostadsbubbla

När en storbank värderar bostäder i olika städer världen över visar Stockholm tendenser på en bostadsbubbla.

Grafik över bostadsmarknaden i olika städer. Källa: UBS

Grafik över bostadsmarknaden i olika städer. Källa: UBS

Ännu en utländsk storbank varnar nu för att Sverige har en bostadsbubbla, denna gången är det dock bara Stockholm som är i fokus. Det är den schweiziska storbanken UBS som ser över bostadsmarknaden världen över. Enligt deras analys har Stockholm världens tredje mest övervärderade bostäder, efter Vancouver och London, och kategoriseras därmed som att det råder en bostadsbubbla.

"I städerna där risken för en bostadsbubbla är som störst har huspriserna stigit med nästan 50 procent i genomsnitt sedan 2011. I andra finansiella centrum har priserna stigit med mindre än 15 procent. Skillnaden är inte proportionerlig i förhållande till lokal ekonomisk tillväxt och inflationstakt", skriver UBS i rapporten.

Banken listar städerna utifrån ett index där normalvärdet utgörs av -0,5-0,5. Hamnar man lite utanför (0,5-1,5) är bostäderna istället övervärderade. Ligger staden ännu högre på index råder en bostadsbubbla. Topp tre är som följer:

Vancouver 2,14

London 2,06

Stockholm 1,92

Banken nämner bostadsbristen i staden och kallar hyresmarknaden för dysfunktionell. De skriver även att huspriserna dubblats sista 12 åren samtidigt som räntorna gått ner så att prisökningen inte märkts i plånboken. Amorteringskravet uppges sakna märkbara resultat.

Banken skriver också att en sprucken bostadsbubbla mest troligt skulle bero på ett ökat byggande eller stigande räntor.