Så mycket bostadsrätt får man för huset

Så mycket bostadsrätt får man för huset

Foto: Byggahus.se.

En analys visar att äldre som väljer att flytta till lägenhet kan spara pengar, men omsättningen på husmarknaden går trögt.

I genomsnitt får du en 114 kvadratmeter stor lägenhet för ett hus, detta visar en analys som Swedbank och Sparbankerna gjort. För 10 år sedan räckte pengarna till en 164 kvadratmeter stor lägenhet, men eftersom lägenheterna ökat snabbare i pris än husen har siffran minskat.

Enligt bankerna är det dock fortfarande många äldre som skulle spara pengar på att flytta från hus till bostadsrätt. I genomsnitt handlar det om en 3 300 kronor lägre boendekostnad om man ägt sitt hus i 20 år. De har då räknat på flytt från ett hus på 122 kvadratmeter till en lägenhet på 80. För 10 år sedan var samma summa 4 400 kronor.

Trots detta är det många som väljer att bo kvar.

- Det kan vara ett uttryck för att äldre som bott i villor länge och gjort stora vinster har noterat att bostadsrättspriserna stigit väldigt mycket. Och eftersom de gjort stora vinster på sina villor blir reavinstskatten hög, och när skatten och lånen är betalda upplever man att man inte får så mycket för pengarna. Så många väljer att bo kvar, säger Arturo Arques, privatekonom på Swedbank.

Summan ovan där de analyserar hur mycket man kan spara på en flytt är dock uträknad med detta i beaktande.

- Uppenbart ger det inte tillräckligt med incitament. Sannolikt är det de som har råd och som orkar med att ta hand om villan, som bor kvar, säger Arturo Arques.

Deras analys visar också att husmarknaden är trögrörlig, medan marknaden för lägenheter är betydligt mer händelserik.