Storbank: ”Huset en pengako för gemene man”

Prisuppgångarna på husmarknaden gör att genomsnittssvensken tjänat tusentals kronor per månad på sitt hus.

Eftersom huspriserna fortsatt spikrakt uppåt på många håll i landet har en klar majoritet tjänat bra med pengar på huset, enligt en undersökning som Swedbank genomfört tillsammans med Sparbankerna.

Bankerna har räknat på reavinst efter boendekostnad och skatt, och därmed fått fram hur mycket ett genomsnittligt hushåll tjänat på bostaden per månad.

– Du har ju inte de facto fått betalt, men det här är ett teoretiskt sätt att visualisera den exceptionella prisuppgången. Betalt får du först när du säljer och då behöver du pengarna till nästa bostad. Men likväl har du åtnjutit den här resan, säger Arturo Arques, som är den som gjort beräkningarna.

I snitt har man tjänat 2 722 kronor i månaden på sitt hus. Tittar man enbart på husmarknaden har man tjänat mest i Stockholm, tätt följt av Göteborg och Linköping. I Stockholm handlar det om drygt 11 000 kronor per månad, medan de två övriga ligger på cirka 7 000 kronor. Även Uppsala och Gotland kvalar in över 7 000-kronorsstrecket.

Sedan 2011 har medianpriserna för småhus i hela landet stigit med 86 procent vilket motsvarar 6 procent i snitt per år.

Resultatet av prisuppgångarna blir att allt fler tar allt större lån, och därmed blir mer räntekänsliga. Bankerna pratar om en dysfunktionell bostadsmarknad, där framtida stigande räntor riskerar sätta ekonomiska käppar i hjulet för många hushåll.

Det finns dock kommuner som redovisar minus. Västervik har exempelvis en reaförlust på 4 747 kronor per månad för genomsnittshus. Likaså i Sandviken och Örnsköldsvik har man gått minus.