Juridik

Myndigheter slog till mot byggarbetsplatser

32 byggföretag kontrollerades i förra veckans kontrollbesök.

32 byggföretag kontrollerades i förra veckans kontrollbesök. Foto: Arbetsmiljöverket.

Flera brott och brister upptäcktes när byggarbetsplatser runtom i Sverige kontrollerades oannonserat.

25 omhändertagna personer, 1 förundersökning om ekobrott, 11 sanktionsavgifter på grund av bristande fallskydd och andra arbetsmiljörisker samt 5 förbud att över huvud taget fortsätta arbetet på grund av arbetsmiljörisker - detta är resultatet av Arbetsmiljöverket, Polisen och Skatteverkets gemensamma insats förra veckan. Myndigheterna genomförde en rad oannonserade besök på byggarbetsplatser och säger sig ha sett både bra och dåliga exempel.

Totalt kontrollerades 32 företag på 9 olika byggarbetsplatser.

– Det är första nationella insatsen vi genomför tillsammans med polisen och skattemyndigheten för att komma åt arbetsgivare som medvetet fuskar för att vinna fördelar över konkurrenterna. Oseriösa arbetsgivare låter arbetstagare riskera hälsa och ibland sina liv för att vinna kontrakt. Så kan det inte fortsätta, säger Patrik Hemmingsson, projektledare på Arbetsmiljöverket för inspektion inom arbetet mot osund konkurrens.

Skatteverket fann även 15 fall av brister i bestämmelser runt personalliggare.

Insatsen är en del i en internationell Europol-ledd aktion mot arbetskraftsexploatering. Förutom Sverige ingår ytterligare 23 länder.