Mäklare vill ta betalt för osålda hus

Mäklare vill ta betalt för osålda hus

Flera mäklarbyråer uppger att det förs diskussioner kring att börja ta betalt även för hus som mäklaren inte lyckas sälja.

Det förs just nu diskussioner bland skånska mäklare om att börja ta betalt för objekt även om de inte får sålt dem. Guy Wallster, ordförande i Mäklarsamfundet har förståelse för diskussionerna i och med att det är mycket pengar som ska investeras i ett objekt från start för att det ska bli attraktivt på marknaden.

Idag tar nästintill alla mäklare enbart betalt om huset blir sålt. Svensk Fastighetsförmedling tar dock ut en startavgift på 4 000 kronor men de säger till Sydsvenskan.se att summan bara är symbolisk. Samtidigt förekommer stora kostnader för bland annat fotografering, visningar, annonsering och styling, vilket gör att mäklarna i vissa fall väljer att tacka nej till svårsålda objekt eftersom risken att de går back är för stor. Skulle de istället ta betalt även för osålda hus blir det inte så tuffa förhållanden för dem när det är kärva tider och det skapar då en trygghet.

Att diskussionen uppstått nu är enligt tidningen Sydsvenskan för att antalet mäklare är rekordstort och för att bostadsbubblan börjar luckras upp. Men diskussionerna ska än så länge bara pågå i Skåne.

Frågan är hur konsumenterna skulle reagera om detta blev praxis i branschen? Skulle du våga sälja via en mäklare som tar betalt även om huset inte blir sålt?

Läs mer
Sälja huset utan mäklare
Homestyling - gör bostaden fin innan försäljning