Mäklarstatistik: Huspriserna sjunker men trenden kan vara på väg att vända

Mäklarstatistik: Huspriserna sjunker men trenden kan vara på väg att vända

Foto: Byggahus.se.

Huspriserna sjunker men med stora regionala skillnader.

Enligt senaste rapporten från Svensk Mäklarstatistik har både bostadsrätts- och huspriserna backat med -1 procent senaste månaden. I storstadsområdena är tappet något större, -2 procent, medan det ute i resten av landet förekommer regionala skillnader.

- Prisnivåerna mellan kommunerna är mycket stora. Man får 20 stycken medelvillor i Hultsfred för samma pris som en på Lidingö, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

Han tillägger att de flesta av landets 21 län fortfarande ligger på en positiv årstakt. Likaså ligger Malmö och Göteborg också på plus i prisutvecklingen sett till hur priserna såg ut för ett år sedan. Stockholm har däremot backat till -3 procent. I genomsnitt ligger årstakten för riket på +4 procent.

Prisstatistik hus, januari 2018 

Hus 1 mån 3 mån 12 mån Medelpris
Riket - 1% - 3% + 4% 3 203 000
Stor-Stockholm - 2% - 7% - 3% 5 317 000
Stor-Göteborg - 1% - 4% + 1% 4 681 000
Stor-Malmö - 1% - 2% + 7% 3 959 000

Enligt Fastighetsbyråns mäklare ser de sjunkande huspriserna dock ut att vara på väg att vända.

- Vi har haft en prisnedgång på marknaden under hösten och många köpare har varit avvaktande. Nu efter nyår är vår känsla att säljare och köpare möts på ett helt annat sätt, vilket också visar sig tydligt i försäljningssiffrorna för januari. Enligt många av våra mäklare så har även prisbilden stabiliserats, säger Johan Engström, vd på Fastighetsbyrån.

Med försäljningssiffror syftar han på antalet bostadsförsäljningar. Deras mäklarfirma ökade försäljningen med 18 procent i januari jämfört med samma månad förra året.

- Det är svårt att veta exakt varför det skett en förändring på marknaden efter nyår. Att priserna faktiskt gått ner är en förklaring. En annan är att vissa vill förekomma det skärpta amorteringskravet, säger Johan Engström.