Ekonomi

Lysekils kommun tvångsinlöser bit för bit av deras mark

I tiotals år har familjen blivit av med allt mer av sin mark genom så kallad expropriation.

Jan From och hans familj har i flera generationer ägt stora ytor mark i Fiskebäckskil i Bohuslän. De ligger nu i konflikt med Lysekils kommun, sedan de planerar tvångsinlösa 1 345 kvadratmeter av deras mark för att bevara ett antal tallar. I utbyte erbjuder kommunen 540 kvadratmeter mark på annat håll.

Jan From har tidigare sökt bygglov på marken för att bygga ett hus men fått nej. Han säger till Sveriges Radio att de fått beskedet att tallarna är viktigare.

Kommunen är dock sedan tidigare i blåsvädret då de även planerar att spränga stora delar av bergen på Skaftö för att bygga bostäder, där bland annat Utsiktsberget - som berör planförslaget som påverkar Jan Froms mark - ingår.

Beslutet möter kraftigt motstånd från året runt-boende och fritidshusägare som påpekar att det finns hus som varit till salu i flera år utan att de blivit sålda, att behovet av nya bostäder inte finns, och att det är viktigare att bevara naturen. En Facebooksida har bland annat startats i protest mot kommunens planer, där medlemmarna kan följa utvecklingen och diskussionerna.

Beslutet att tvångsinlösa mark är inte det första Jan Froms familj råkat ut för. De har ett flertal gånger tidigare fått mark tvångsinlöst, dock i samförstånd med kommunen. Men 1989, uppger Sveriges Radio, exproprierade komunen mot familjens vilja 170 000 kvadratmeter av deras mark för 750 000 kronor. Mark som de nu vill sälja till Peab för 45 miljoner kronor, då det planeras 150 nya bostäder där.

– Det känns lite som en häxprocess. Från att ha haft ganska mycket mark här så har vi hela tiden mist mer och mer. Vi har försökt ha dialog med kommunen men har blivit erbjudna mindre och mindre, säger Jan From.