Energi

Köpare vinner tvist om dolda fel

Efter en två år lång kamp är det paret som köpt huset som får rätt mot både säljare och besiktningsman.

Efter två års tid är äntligen domstolsprocesserna över för samtliga parter i bråket om huruvida mögelskadorna i ett äldre hus i Linköping verkligen kan klassas som dolda fel och vem som ska stå som ansvarig. Köparna stämde både besiktningsman och säljare på sammanlagt 368 000 kronor. I slutändan fick de 140 000 kronor, vilket ungefär motsvarde juristkostnaden. De hade dock rättskydd i sin hemförsäkring, vilket till slut gjorde att det ändå blev 110 000 kronor över.

Allt började när paret Hovenberg flyttade in i det nyköpta huset. De upptäckte då att vattenånga gått från badrummet igenom taket och skapat mögelangrepp på insidan av yttertaket. Efter vidare undersökningar upptäckte de även att tätskikt och rörgenomföringar inte var korrekt genomföra i det nyrenoverade badrummet, att det fanns mögel under golvet på undervåningen och att kontakterna i köket var intryckta direkt i spånskivor utan apparatdosa bakom. Paret kontaktade en jurist för att få hjälp och stämde därefter både besiktningsman och säljare.

I en artikel hos Corren.se säger paret att de nu förstått att man aldrig ska lita på säljarens besiktningsman, utan alltid göra en egen besiktning med en egen besiktningsman före köp.