Juridik

"Kolla upp hantverkarens F-skatt"

Nu kommer årstiden då mängden oseriösa hantverkare ökar, och risken är att du inte får ditt ROT-avdrag.

Funderar du på att anlita hjälp när du ska renovera i sommar? Skatteverket går just nu ut med en varning för att det under sommarhalvåret dyker upp fler tillfälliga byggföretag än annars, och att det är viktigt att du kontrollerar att den du anlitar har en giltig F-skattesedel.

– De flesta företagare vill göra rätt för sig, men varje år får vi in ett hundratal anmälningar som rör oseriösa hantverkare som etablerat sig tillfälligt, säger Eva Björklund, nationell samordnare på Skatteverket.

Ett sätt att kontrollera företaget är genom att slå upp organisationsnumret på Allabolag.se och där undersöka huruvida det finns en giltig F-skatt. Du kan även ringa till Skatteverket.

Det är också viktigt att du ser till att få ett kvitto efter utförd tjänst.

– Utan kvitto kan man inte göra rotavdrag och inte heller göra avdrag för förbättringsutgifter om man säljer sin fastighet. I vissa fall kan man bli skyldig att betala sociala avgifter för en utförare som inte har F-skattsedel, säger Eva Björklund.

Här kan du läsa mer om hur du kontrollerar byggföretaget för att minimera risken att du blir lurad: "Så kollar du hantverkaren"

Att tänka på för den som tänkt anlita ett företag

  • Ring Skatteupplysningen och ta reda på om företaget är godkänt för F-skatt samt momsregistrerat. 
  • Kräv en skriftlig offert innan arbetet utförs, och efteråt en faktura eller kvitto som visar vilket arbete som utförts.
  • Kontrollera att organisationsnumret framgår på offert och faktura/kvitto.
  • När en privatperson i Sverige köper av en utländsk företagare ska fakturan innehålla moms. För exempelvis byggtjänster är momsen 25 procent. 
  • Vid uppenbar brottslighet som exempelvis hot, bedrägerier eller skadegörelse, kontakta polisen.