Hantverkarnas "rabatter" kan vara olagliga

En av våra medlemmars faktura från ett VVS-företag.

En av våra medlemmars faktura från ett VVS-företag. Foto: Majakt.

Rabatter som inte baseras på verkliga priser bryter mot marknadsföringslagen.

Problemet med hantverkare som tar ut skyhöga materialpriser som i fakturan ser ut att vara rabatterade har debatterats länge. Men nu säger Konsumentverket att detta kan vara olagligt.

– En näringsidkare som påstår att ett visst pris är en kraftig rabatt ska också kunna visa att det är en rabatt. Om det bara är ett sätt att få det att se ut som en rabatt, så bedömer jag det som vilseledande, säger Gabriella Fenger-Krog, jurist på Konsumentverket, till Svenska Dagbladet.

Det kan alltså vara så att hantverkarens handlande klassas som vilseledande enligt marknadsföringslagen. Rent juridiskt är nämligen informationen i en offert marknadsföring, och lagen reglerar även fakturor på detta vis.

Men branschorganisationen slår ifrån sig kritiken. Enligt dem är det grossisterna som tar fram listorna med bruttopriser, och om de sedan ger rabatter på dessa till hantverkarna som kunderna aldrig får se är det ändå okej.

– Viktigt att komma ihåg är att de aktuella prislistorna tas fram av grossisterna, inte våra medlemsföretag. Rent principiellt är det ok att ett företag sätter sitt pris mot kund i relation till en grossistlista, säger Henrik Fahlgren.

Det återstår att se om frågan kan komma att prövas rättsligt.