Ekonomi

Fick sitt hus sålt av bedragare

När brevet från Lantmäteriet dök upp trodde Paola Lendemar inte sina ögon, någon hade sålt familjens hus.

Paola Lendemar och hennes man fick sitt hus sålt, utan att de visste om det. I ett brev från Lantmäteriet kunde de se att huset sålts för 1,2 miljoner kronor. Försäljningen hade dokumenterats med penna och papper, men var enligt Sydsvenskan korrekt formulerat. Och Lantmäteriet hade inte haft några invändningar.

I brevet från Lantmäteriet stod det också att de hade ett par dagar på sig att yttra sig, annars skulle lagfarten skrivas över permanent. Paola Lendemar ringde Lantmäteriet för att bestrida försäljningen och fick ett lite oväntat svar.

– Jag förväntade mig typ: "Oj, det här ska vi ta tag i". Men det var mera: “Jaså? Har ni också råkat ut för det”, säger hon till Sydsvenskan.se.

Hon ifrågasätter det faktum att det är så enkelt att bli av med lagfarten. Hade de inte varit hemma och sett brevet kunde boven lika gärna ha hämtat det ur brevlådan, och de hade då aldrig fått möjlighet att bestrida den fejkade försäljningen.

Det som Paola och hennes familj råkat ut för kallas för lagfartskapning. Om du upptäcker att din lagfart plötsligt står på någon annan har du troligen råkat ut för just det, och ska då genast anmäla detta till polisen.

Värt att notera är att de som får sin lagfart kapad har rätt till ersättning från staten för stämningsansökan, tilltingsrätten och processkostnader i domstolen.

Du kan kontrollera din lagfart hos Lantmäteriet.