Juridik, Ekonomi

Får 25 000 kr i ersättning för skadat kök

ARN beslutar att köket ostridigt varit behäftat med fel och Elgiganten ska därför ersätta köparen.

Elgigantens försök att medla med en husägare som köpt kök av dem räckte inte hela vägen. Konflikten gick upp i Allmänna Reklamationsnämnden (ARN) som nu väljer att besluta att Elgigantens erbjudande om 25 000 kronor i kompensation är skäligt. Kvinnan får således rätt i nämnden, men inte det skadestånd på 195 000 kronor som hon önskat.

Köket uppges ha kostat 105 000 kronor och har sedan det levererades 2013 varit behäftat med en rad fel: bland annat en trasig blandare, dåligt lackerade luckor och en transportskadad bänkskiva. Elgiganten ska ha åtgärdat dessa fel, men de nya luckorna hade inte samma nyans som de gamla och husägaren vill därför få tillbaka hela summan som köket kostat samt få ersättning för uteblivna semesterdagar, tandläkarkostnader och ett skadestånd för all den tid hon lagt ner. Totalt handlar det om 195 000 kronor.

ARN går på köparens linje och påtalar i beslutet att det är ostridigt att köket varit behäftat med en rad felaktigheter. Dock blir ersättningen för detta endast 25 000 kronor, vilket är den summa som Elgiganten erbjudit kvinnan innan dess att konflikten hamnade hos ARN. Exakt vad som gör att ARN anser denna summa skälig framgår inte, men om de har gått på Elgigantens förklaring kan det bero på att dessa 25 000 kronor utgör 58 procent av själva kökets kostnad - 55 282 kronor utav de 105 000 kronorna var nämligen vitvaror.

Kvinnans försök att även få ersättning för tandläkarkostnader om 35 000 kronor för tandgnissling som ska ha uppstått på grund av stressen som köpet medfört, beviljas dock inte.

- För att konsumenten ska har rätt till skadestånd krävs, enligt allmänna skedståndsrättsliga principer, att den påstådda skadan är en påräknelig följd av felet (s.k. adekvat kausalitet). Enligt nämnden kan personens tandproblem inte anses som en påräknelig följd av felen i köket. Hennes begäran om ersättning i denna del ska därför avslås, skriver ARN.