Juridik, Ekonomi

Familjen Falkhage i fortsatt tvist med kommunen

Kommunens bygglovsmiss fortsätter att tynga familjen Falkhage, nu lyckas de inte komma överens med kommunen om summan för ersättning och skadestånd.

Än är inte striden om familjen Falkhages "svartbygge" över. I december rapporterade vi att det beslutats att kommunen skulle få stå för rivningen av huset samt skadestånd till husägarna, men igår konstaterade Falköpings tidning att ägarna fortfarande inte kommit överens med kommunen om skadeståndets storlek.

– Kommunen är skyldig att följa skadeståndslagens regler. Vi kan inte ge ersättning för att vi tycker synd om dem. Sedan är det jättebeklagligt att det tagit så lång tid. Vi har lagar och regler vi måste följa. Vi är skyldiga att ta tillvara på alla kommuninvånares intressen, säger kommunjurist Sara Cronholm.

Husägarna vill ha 250 000 kronor för arbetskostnaderna och det verkar vara där som skon klämmer. Kommunen har godkänt materialkostnader värda 359 000 kronor, men summan för arbetskostnaderna hamnar bara på 113 000 kronor. Dessutom har ingen summa fastställts för rivning och återställning eftersom kommunen menar att dessa inte går att bestämma förrän rivningen är klar. 

Det före detta paret som äger huset, fick från början bygglov men det drogs tillbaka efter att tillbyggnaden var färdig på grund av att kommunen gjort en miss. De ville egentligen att kommunen skulle köpa ut huset och sedan lösa problemen själva. Men kommunen har vägrat köpa huset och hänvisat till kommunallagen. 

Om senaste budet från kommunen inte accepteras är nästa steg ett rättsligt sådant berättar husägarnas advokat.