Ekonomi

Boprisindikatorn visar tro på stigande bopriser - mars 2012

Boprisindikatorn visar tro på stigande bopriser - mars 2012

För första gången sedan juli 2011 visar Boprisindikatorn att fler tror på stigande bopriser än fallande, vilket går hand i hand med Skop:s Förväntansindex.

Även Demoskops undersökning Boprisindikatorn visar att fler nu tror på stigande priser på bostadsmarknaden. Det var i torsdags som vi kunde rapportera att Skop:s förväntansindex återigen redovisar plus, och nu visar alltså även Boprisindikatorn samma tendenser för första gången sedan i juli 2011.

Undersökningen, som görs på uppdrag av SEB, visar att 34 procent tror på stigande bopriser under året medan 33 procent tror på fallande. 28 procent tror på oförändrade priser. Som en jämförelse med Skop:s undersökning, där huspriser låg på plus 8 och bostadsrättspriser låg på plus 10, innebär det i detta fallet plus 1 vilket är en ökning på 14 procent jämfört med februari.

Anledningen till förändringen tros, precis som i Skop:s fall, bero på Riksbankens räntesänkning och en ökad tilltro till Euron.

I övrigt visade undersökningen att 6 procent av de tillfrågade planerade att binda räntan och att majoriteten tror att reproräntan kommer ligga på 1,54 procent om ett år.

Läs mer
Vi tror på stigande huspriser