Juridik

Bakläxa: Byggde hus istället för sjöbod

Ett par fick bygglov för att ersätta sin gamla sjöbod med en ny, och byggde istället ett permanentboende.

2003 fick ett par på Orust rivnings- och bygglov för att ersätta sin gamla fallfärdiga sjöbod med en ny, som enligt bygglovet skulle användas för industriverksamhet. Men när Orust kommun 2011 kontrollerade bygget upptäckte de att där fanns både golvvärme, kök och andra funktioner som tydde på att det var ett permanentboende. Nu har de begärt handräckning för att få ut paret.

Paret själva uppger, till Gt.se, att det inte kommer att behövas eftersom de flyttar till Göteborg i juni. Men de säger samtidigt att de är besvikna eftersom det bor människor i många sjöbodar där, vilket de anser varit känt sedan länge, och att de känner sig särbehandlade.

Anne-Marie Petersson, ordförande i miljö- och byggnadsnämnden på Orust, säger att de är medvetena om att folk bosätter sig i sina sjöbodar. Hon bekräftar också att de sett att flera har utfört åtgärder som de inte haft bygglov för. De ska nu se över sjöbodarna på flera håll i kommunen.

- Det gäller inte bara Mollösund utan även Käringön och Gullholmen där våra inspektörer har upptäckt perspektivfönster, bryggor, balkonger och terrasser uppsatta utan tillstymmmelse till förfrågan. Och när vi uppmanar fastighetsägarna att ta bort dem kommer de med centimetertjocka inlagor från jurister om hur förfärligt vi agerar. Det är folk med pengar som agerar så. Och de har gjort det medvetet, inte i oförstånd. Det enkla folkets sjöbodar hat blivit överklassens lekstuga, säger hon.