Juridik

ARN beslutar ersättning för fel i badrum

Badrumsentreprenör ska ersätta en husägare i Ystad då de inte avhjälpt felen i tid.

Ännu en tvist mellan en byggentreprenör och en husägare har letat sig upp hos Allmänna Reklamationsnämnden, men denna gången är det ett lite annorlunda fall där entreprenören säger sig vilja avhjälpa felen de åstadkommit i en husägarens badrum - bara inte just nu. Men det räcker inte menar Allmänna Reklamationsnämnden. Entreprenören har tagit för lång tid på sig och bör därför ersätta husägaren ekonomiskt istället.

- Av det besiktningsprotokoll som NN (husägaren) gett in framgår att det föreligger åtskilliga fel i det utförda arbetet. AMK har inte erbjudit sig att avhjälpa bristerna inom skälig tid. NN har därför rätt till ersättning för att själv låta avhjälpa felen, skriver nämnden.

Totalt beslutas husägaren ha rätt till 50 000 kronor för avhjälpande av felen samt 3 000 kronor som ska ersätta den besiktning som husägaren gjorde för att få svart på vitt hur entreprenaden skötts.

Husägaren vill även ha 10 000 kronor i ersättning för sveda och värk. Men detta räknas som ideellt skadestånd, och enligt Allmänna Reklamationsnämnden kan detta endast ges vid personskada. Eftersom någon sådan inte har förekommit avslås den delen i kravet.