Döms för falsk bolåneansökan

En man som sökte bolån med falska uppgifter döms för grovt bedrägeri.

En man i Stockholm döms för att ha lurat Danske Bank att ge honom lånelöfte på ett bolån på falsk grund. Mannen har anlitat en låneförmedlare som hjälpt honom med låneansökan, och de har i sin tur skickat in underlag som säger att mannen har en fast anställning på ett taxibolag och en månadsinkomst på 29 000 kronor, och detta har signerats med bankID av mannen. Men det var alltså felaktiga uppgifter.

Han blev först dömd för grovt bedrägeri medelst brukande av falsk urkund, av tingsrätten. Därefter fastställde hovrätten nyligen domen. Straffet blev 50 dagsböter a 170 kronor.

Mannen själv påstår att han inte förstod vad som skedde. Att han var ny i landet och hade fått sin hyresrätt uppsagd. Eftersom han inte visste hur man ansöker om bolån bad han om hjälp med detta. Via jobbet kom han i kontakt med låneförmedlaren.

Enligt Dagens Juridik har Danske Bank haft återkommande problem med falska uppgifter i bolåneansökningar, likaså andra banker. Låneförmedlaren ifråga har därför varit under avlyssning och spaning av Ekobrottsmyndigheten. Flera personer har identifierats som medhjälpare i verksamheten och även flera kunder har åtalats.