Toppmäklare åtalas för ekonomisk brottslighet

Nu väcks åtal mot den kända mäklaren som misstänks ha lurat till sig bolån av bankerna och sedan köpt dyra fastigheter.

Nu väcks det åtal mot de personer som misstänks för bolånebedrägerier i olika former. Det handlar om en välkänd toppmäklare, samt ytterligare en person som tros ha koppling till mäklarfirman.

Mäklaren blev häktad i en gryningsräd i början av maj förra året, släpptes i juni och har sedan dess varit förbjuden att lämna landet. Hans mäklarfirma gick i konkurs i september förra året efter att personalen lämnat.

– De huvudmisstänkta i ärendet är dels den formella företrädaren tillika fastighetsmäklare vid mäklarfirman, dels en person som jag påstår är faktisk företrädare och som ägt bolaget tillsammans med mäklaren. Min uppfattning är att de har grundat och drivit bolaget tillsammans, säger Linda Johansson, förundersökningsledare och kammaråklagare vid EBM i Stockholm, i ett uttalande.

De två männen är misstänkta för bokföringsbrott, penningtvätt och grovt bedrägeri. Det handlar bland annat om oriktiga underlag till bolån på flera miljoner kronor, som bankerna betalat ut och som man sedan köpt dyra fastigheter för.

Toppmäklaren uppges ha avregistrerat sig som mäklare i november förra året.