Ytterligare faktura trots kontrakt med fast pris

Byggföretaget borde ha pratat med honom först säger Daniel Haglund till Dt.se.

Byggföretaget borde ha pratat med honom först säger Daniel Haglund till Dt.se.

Byggföretaget och familjen Haglund hade enats om ett fast pris på sitt husbygge men fick ändå en faktura på 105 000 kronor när jobbet var klart.

Familjen Haglund i Dalarna köpte en Västkustvilla och hittade ett byggföretag som kunde uppföra den och grunden till ett fast pris. Nu skriver Dt.se att familjen känner sig lurade eftersom de fått en extranota på 105 000 för grävarbetet. Från början hade de kommit överens om en slutsumma på mindre än 900 000 men den hamnade runt 900 000 eftersom det tillkom oväntade merkostnader. Bland annat ska byggföretaget ha monterat skadade fönster och dörrar och tagit ut en extra kostnad för att åtgärda dessa, priset per fönster var också högre än de från början avtalat och snöröjningen gick på 6 000 kronor istället för 1 500 kronor som de kommit överens om. Men störst skillnad var priset på det rör som skulle ge värme i garaget, priset var från början 5 000 kronor men på räkningen stod det istället 25 000.

Daniel Haglund säger nu att de känner sig lurade och att de därför vägrat betala den nya räkningen på ytterligare 105 000 kronor, och byggföretaget har i sin tur stämt dem.

- Byggaren hävdar nu att de fått gräva extra på grund av blöt mark, men tomten består mest av silt och morän, vilket är bra att bygga på. Oavsett så borde han ha presenterat detta innan, så hade vi kunnat få ett utlåtande från någon opartisk. Inte bara göra det och sedan kräva mer betalt, säger Daniel Haglund till Dt.se.

Familjen har ett kontrakt som visar det fasta pris de kom överens om från början och de har dokumenterat husbygget. De menar på att 105 000 är mycket pengar och att om de förlorar tvisten trots sitt kontrakt så kommer de känna sig rättslösa.