ByggahusTV, Bygga nytt hus, Lösvirke, Stenhus

"Hantverkaren avgör om det blir succé eller katastrof"

Vi får följa med Kent in i huset han ritat själv när han ska träffa kommunen och kontrollansvarige för att se så att allt står rätt till med bygget.

Huset börjar ta form. Byggherren Kent Högdén är lyrisk och när han går in i badrummet kan han nu lätt föreställa sig hur det blir att ta en dusch. Han har ritat huset själv.

Kent är lyrisk

Kent Högden har ritat det här själv och kan nu känna hur det känns.

– Från början hade vi tänkt bygga ett helt annat hus, men då var det inga byggföretag som hade tid att bygga det. Jag tror jag har 40 husskisser i datorn, berättar Kent.

Stenhus

Huset börjar ta form.

Det är nu tre månader sedan det första mötet med kommunen och på bygget har både bottenplatta, väggar och tak kommit på plats.  Det är dags för andra mötet mellan byggherren, kontrollansvarige Charlotte Andersson och bygginspektör Patrik Lindström från kommunen.

De börjar med att titta på ett ställe där de har haft en incident. De har fått en vattenansamling i taket, där de har fått nerbuktningar där de fick sticka hål och torka. Byggherren Kent var orolig för råsponten, men det är inte kontrollansvarige Charlotte. Där finns ventilation och det kommer att torka ut utan problem.

– Det problemfria bygget finns inte, det är en utopi. Att något händer på vägen är bara att förutsätta. Man får titta på hur de tar hand om problemen och hur rättar de till dem, säger Charlotte.

Kent på bygget

Kent lyssnar på när Charlotte förklarar. 

Huset man bygger har tung stomme, det är ett stenhus och det byggs på plats bit för bit. – Det ställer extra krav på entreprenörerna, att de avskiljer allt material.

Absolut viktigast på bygget oavsett vilket material man väljer är den som håller i verktyget. Hantverkaren avgör om det blir succé eller katastrof. Det är ett handarbete att bygga hus, säger Charlotte Andersson.

hantverkare

Hantverkarna avgör om det blir succé eller katastrof.

Kommunens representant summerar dagen:

– Idag har vi tittat på det allmänna tillståndet i byggnationen. Vi har tittat på att det finns fuktsäkring mellan trä, som är ett organiskt material, och stenmaterialet. Man har plast eller annat avskiljande material emellan på de ställen där trä möter sten.

– Vi har tittat på det allmänna tillståndet på byggnationen i en lång rad punkter och bockat av dem vartefter, summerar Patrik Lindström från kommunen.