Ekonomi

Försäkringsbolag ljög om kopplingar till byggbranschen

En formulering på hemsidan gjorde gällande att Gar-Bo inte hade kopplingar till byggbranschen, något som Svt.se visar är helt fel.

Svt.se fortsätter sin granskning av byggfelsförsäkringen och denna gången är det Gar-Bo Försäkringar AB som är i blåsvädret, ett av de två största försäkringsbolagen. Företaget hade på sin hemsida en  formulering där de skrev att de var fristående från byggbranschen. Men två av ägarna sitter i styrelsen för Hjältevadshus, varav en av dessa personer tillhör familjen som äger Hjältevadshus.

En annan artikel handlar om Björn Borgström som fick nej från försäkringsbolaget då han ville få ut ersättning för sitt felbyggda tak. Nekandet grundade de på att skadan var besiktningsbar. Men besiktningsmannen som genomfört besiktningen utan att finna felet var utsedd av just Gar-Bo.

– Det är ju fullständigt orimligt att man kan hänvisa till ett sådant villkor när man själv har utsett besiktningsmannen. Men de hävdar fortfarande att besiktningsmannen är helt oberoende av Gar-Bo. Trots att de utsett honom, betalat honom och har haft nytta av att han gjort fel, säger Björn Bergström till Svt.se.

Men via Allmänna Reklamationsnämnden lyckades han få rätt mot försäkringsbolaget och ersättningen blev 60 000 kronor som han nu kan fixa sitt tak för.

Gar-Bo uppger att de nu tagit bort formuleringen om att de är fristående från byggbranschen.