Bygga nytt hus, Fritidshus

Cecilia och Henrik bygger sommarstuga

Henrik röjde på tomten direkt efter köpet.

Henrik röjde på tomten direkt efter köpet. Foto: Cecilia

Här börjar artikelserien om Cecilia och Henrik som ska bygga en sommarstuga i Hemmeslöv. För en månad sedan köpte de en fin tomt och jakten på det rätta huset har börjat.

Cecilia och Henrik bor i Stockholm och eftersom Cecilia kommer från södra Sverige blir det många långa bilresor ner under ledigheterna. Tanken på att ha ett eget hus där nere som bas har därför funnits ett tag, men 2014 var de riktigt nära att slå till på en sommarstuga som var till salu i Hemmeslöv utanför Båstad.

– Hemmeslöv skulle vara perfekt för oss eftersom Henrik har varit mycket i Båstad när han var yngre och spelade tennis och jag skulle ha nära till både släkt och vänner här nere, berättar Cecilia.

Men den husaffären blev inte av då en annan spekulant hann före. Senare på hösten 2014 blev de intresserade av en tomt till salu i området, som också den såldes till en annan spekulant mitt framför näsan på dem.

Glada tomtägare Henrik och Cecilia
Glada tomtägare

Därför var Cecilia och Henrik riktigt taggade och köpmogna sommaren 2015 när de hyrde en stuga i Hemmeslöv. Dels håller en hustillverkare på att bebygga ett större antal tomter där vid havet som de åkte och tittade på. Det kunde vara intressant, men tomterna var dyrare än de hade tänkt sig. Dessutom skulle husen som byggdes i området bli snarlika och det var de trötta på eftersom de bor i ett nybyggt område med många likadana hus hemma i Stockholm.

De fick också tips om en mycket intressant tomt till salu i Hemmeslöv. Cecilia och Henrik skulle faktiskt kunna tänka sig att bygga en sommarstuga.

- Vännerna vi hyrde sommarstugan av tipsade oss om att det fanns en bra tomt till salu i området, berättar Cecilia.

Tomten var en 820 kvm stor naturtomt, lite mindre än de tänkt sig visserligen, men ändå tillräcklig. Den ligger 500 meter från havet i ett område med blandad bebyggelse som de tyckte om. Tomten har bara grannar mot ett håll (skog som inte ska bebyggas åt två håll) och är plan och bra – det skulle inte behövas mycket markarbeten. De kontaktade säljaren till tomten relativt omgående och det sa faktiskt klick.

- Det kändes väldigt bra när vi träffade ägaren till tomten. Han var barnbarn till de som äger stamfastigheten, en familj som har haft fruktodlingar där och nu säljer av en del mark, berättar Cecilia.

Innan de vågade lägga ett bud på tomten ringde de stadsbyggnadskontoret i Båstad för att höra sig för om tomten:

De fick veta att tomten ligger inom detaljplanerat område. Man får bebygga max 200 kvm på tomten och det är enplanshus som gäller, byggnadshöjd max 3,60 meter, 6 meter totalhöjd med oinredd vind, max 8 meter med inredd vind.

- En tråkig sak var att kommunen just hade höjt taxan för att koppla in vatten och avlopp till tomten från 90 000 kr till 150 000 kr på ett bräde, man önskar ju att man köpt tomten förra året istället, säger Cecilia.

Men allt kändes ändå OK. Det skulle fungera att bygga ett sådant hus de hade tänkt sig på den här tomten och de bestämde sig för att lägga ett bud och den här gången gick det bättre. Efter lite förhandling och prutande blev tomten deras i slutet av juli 2015.

-Vi tog med i förhandlingen att säljaren skulle ta ner två stora björkar och ska ta bort ytterligare tre när löven har fallit och det gick han med på, säger Cecilia.

Direkt efter att kontraktet var skrivet åkte de till tomten och började röja lite själva också. Bäst att passa på när de ändå var nere i Hemmeslöv.

Dags att hitta rätt husmodell

Här står vi nu. Cecilia och Henrik letar efter ett bra hus att bygga på den kvadratiska tomten och helst ska det ska vara klart till nästa sommar. Eftersom båda mer än heltidsarbetar många timmars bilfärd från Hemmeslöv är det inte aktuellt att göra något själv vid bygget, utan det är en totalentreprenad som gäller.

Kraven på huset de ska bygga är: 

  • Ca 100 kvm
  • Ett plan
  • 3 sovrum
  • Rejäl matplats för många
  • Hustillverkaren erbjuder totalentreprenad

 Plus i kanten är:

  • Stor altan
  • Vinkelhus
  • Uterum
  • Volym, takhöjd

 -Vi har börjat leta efter hus som stämmer med våra önskemål, men det är verkligen skralt med fritidshustillverkare som tar totalentreprenad där ute, konstaterar Cecilia.

Fortsättning följer.

Så länge får du gärna hjälpa dem att tipsa om lämpliga 1-plans fritidshus på runt 100 kvm. Skriv i kommentarerna!