Stenhus

Bygger drömhuset i amerikansk stil som de ritat själva

Nora och Naji hade svårt att hitta sitt drömhus bland husen som var till salu i Eskilstuna. Därför bestämde de sig för att rita och bygga ett hus som är precis som de vill ha det.

Nora och Naji kom till Sverige från Irak 1994, då de tvingades fly på grund av Saddam Hussein och hans arme som hotade familjen. Naji är en framgångsrik friidrottare som representerade Irak i 110 meter häck i OS i Seoul i Sydkorea 1988, då han också var fanbärare. Nora jobbade som idrottslärare i Irak. När de kom till Eskilstuna i Sverige var det därför inte svårt att få jobb inom idrotten, Nora som idrottslärare och Naji som tränare. Sedan några år tillbaka driver Nora en egen förskola i Eskilstuna. 

Naji utan för sitt husbygge

Naji utanför sitt egenritade hus som håller på att byggas. Foto: Marlén Eskilsson

Nora och Naji har två barn och trähuset på 124 kvm som de bor i i Eskilstuna har känts trångt i många år. De har inte riktigt trivts. Därför har de gått på mängder av husvisningar under flera års tid, utan att hitta något de skulle trivas med. De insåg att de skulle behöva bygga ett nytt hus för att få ett hus som de vill ha det: drömhuset.

Det fick bli ett stenhus

Lite var det nog för att husen i Sverige inte påminner tillräckligt om husen hemma i Irak som de bestämde sig för att bygga ett nytt.

– Vi velade länge mellan att bygga trähus eller stenhus, men med tanke på vårt ursprung och de hus vi har vuxit upp med i Irak, så föredrog vi att bygga i sten. Känslan påminner om hemma, att man inte hör varje fotsteg eller nysning som man gör i huset vi bor i nu, säger Naji.

Den 10 december 2014 köpte de en tomt i Eskilstuna på 1 266 kvm för 550 000 kr.

Ritade huset själva

Nora och Najis drömhus var ett amerikanskt hus, i New England-stil eller som de hus den svensk-amerikanska arkitekten Pål Ross designar.

mobil

Naji visar en bild på hurdan trappa de vill ha. 

– Vi ville ha stora fönster och tjocka pelare. Invändigt ska det vara ljust, öppen planlösning och högt i tak. Vi ville bygga ett så stort hus som möjligt egentligen, säger Naji.

– Det var viktigt för oss med ett stort öppet kök, att det är öppet mellan kök och vardagsrum och matsal. Stora badrum och sovrum.

Trappan

Trappan under uppbyggnad. Foto: Marlén Eskilsson

De åkte och träffade Pål Ross och tittade på hans hus, men det visade sig att de var väldigt dyra. De bestämde sig för att rita huset själva istället och bygga det i lösvirke.

– När vi ritade tog vi inspiration från bilder på internet. Utsidan hade vi bestämt oss för hur den skulle se ut redan innan vi började skissa; stora fönster, pelare, ett par trappsteg och en stor bred ytterdörr.

– Planlösningen var lite svårare och vi gjorde skiss efter skiss innan vi kom fram till slutresultatet.

Marmor i badrum

I badrummet håller marmorplattorna på att sättas upp. Foto: Per Eskilsson

Bygglovsritningar och avtal

När de ritat klart fick Noras och Najis vän från Eskilstuna Friidrott, Martin Larsson som är byggnadsingenjör på ÄC-Konsult, ta fram konstruktions- och bygglovsritningar på huset åt dem. Martin Larsson rekommenderade även ett byggföretag som skulle kunna bygga huset, Magnus Jäderholm Bygg.

Med den byggfirman slöt de avtal om att bygga huset på totalentreprenad till en summa av 6,7 – 6,8 miljoner kr. Huset byggs av lättbetong. Grunden är en pålad platta på mark. De har FTX-ventilation och kommer att värma huset med fjärrvärme.

FTX

På vinden står FTX-aggregatet och väntar på att bli inkopplat. Foto: Per Eskilsson

– Vi har dock gjort en del ändringar i efterhand, så priset kommer att justeras lite uppåt, berättar Naji.

De har gjort en hel del lyxiga tillval efter hand, t ex ytskikt av marmor och bänkskiva av komposit.

 Kök

På bottenvåningen är det öppet mellan kök och vardagsrum. Foto: Marlén Eskilsson

Redan när de köpte tomten var de medvetna om att det skulle krävas pålning, något som fördyrade bygget en del.

Bygglovet gick relativt smärtfritt. De hade egentligen velat ha svart tak, men detaljplanen krävde rött tak och så fick det bli. De hade också velat flytta huset bakåt från entrén lite längre, men nu fick de nöja sig med två meter.

Naji

Naji visar var den stora duschen, "Rainy Sky" ska monteras. Foto: Per Eskilsson

De började bygga i februari 2016 och de hoppas att bli klara i november. 

– Det har blivit mycket förseningar på grund av att vi har ändrat oss efter hand och så tar det lång tid att få leverans på sakerna. Det är svårt att välja bland alla de hundratals idéer man har, säger Naji och skrattar.

Nu håller vi tummarna för att Noras och Najis drömhus blir både klart i tid och just precis som de vill ha det.