Hustillverkare, Bygga nytt hus

Älvsbyhus erfarenheter - så var Älvsbyhus att bygga med

Älvsbyhus byggde Peter Lundberg och hans familjs hus 2007. Med lite perspektiv på bygget ger han oss sina erfarenheter av huset och företaget Älvsbyhus.

Peter och Annelies Älvsbyhus som de byggde 2007.

Peter och Annelies Älvsbyhus som de byggde 2007. Foto: Peter Lundberg

Älvsbyhus blev valet

2007 bestämde sig Peter Lundberg och hans fru Annelie för att bygga ett Älvsbyhus. De hade tidigare kikat på Lappli-hus, men kände att priset de fick av Älvsbyhus matchade deras ekonomi bättre. Peter hade även tittat på lösvirkesalternativ men med fyra barn och heltidsjobb fanns det inte utrymme för det i planeringen. Så det fick bli Älvsbyhus.

– Älvsbyhus var den bästa lösningen för oss. Lappli-hus offert visade på dubbla summan och det blev för dyrt. Så här i efterhand känner jag mig nöjd med valet, men man ska vara medveten om att man köper en Skoda och inte en Mercedes, säger Peter Lundberg.

För- och nackdelar med Älvsbyhus

Huset är 120 kvadratmeter stort i ett plan, men de har på senare tid inrett vinden och på så sätt fått ytterligare 65 kvadratmeter boyta. De har även byggt till ett pannrum i efterhand.

Det tog en sommar att få huset på plats, och större delen av arbetet var det Älvsbyhus som stod för.

– Det gick fort och smidigt att få huset på plats. Det stod klimatskyddat på 1-2 dagar och sedan tog finliret ett par veckor. Eftersom det var sommar kunde det ibland vara svårt att få tag på rätt person på företaget när man behövde, men i slutändan gick det alltid bra, säger Peter Lundberg.

Han berättar att den största nackdelen med Älvsbyhus, utifrån hans erfarenhet, är just finliret. Kvaliteten på inomhusdelar så som tapeter, golv och vitvaror - det är där Peter märker vad Älvsbyhus sparat in pengar på.

– Vi köpte huset med linoleumgolv och när jag skulle lyfta soffan sprack det. Vi fick också problem med luftbubblor som var cirka 2x0,5 meter. Men å andra sidan åtgärdade Älvsbyhus problemen när vi påtalade dem, säger Peter och fortsätter:

– Andra delar vi upplevt dålig kvalitet på är exempelvis vitvarorna. Vi beställde det lite tyngre maskinpaketet och ändå har handtagen lossnat från kyl och frys och färgen har släppt här och var.

Han säger även att det märks att tapeterna är av en tunnare och billigare sort.

Dock är han nöjd med de stora delarna så som stomme, grund och tak - även om han tycker att det märks att torpargrund överlag är ett sämre alternativ än gjuten platta. En vanlig kritik mot Älvsbyhus är just att de bygger med torpargrund istället för gjuten platta.

– Vi är nöjda med vår torpargrund, men det är klart, det märks ju att huset inte står på en platta. Vi har till exempel fått sprickor ovanför fönster och dörrar. Men det är ingen dåligt byggd grund. Den håller vanligen 40 procent luftfuktighet och går som mest upp till 60 procent, säger Peter.

Taket, som också är en konstruktion som Älvsbyhus får kritik för emellanåt, har han inte upplevt några problem med alls. Däremot tycker han att Älvsbyhus val att bygga värmesystem med enrörssystem är dumt.

– Älvsbyhus hade gott kunnat göra tvårörssystem. Jag märker av det i rummet som är mot norr, det är det absolut kallaste rummet och om jag höjer värmen i huset för att få bra temperatur där blir det för varmt i resten av huset. Det är mycket bättre med tvårörssystem, de flesta bygger med det idag, men inte Älvsbyhus, säger Peter.

Totalt betalade de 1,2 miljoner kronor för huset, men då är inte vinden eller pannrummet medräknade. Familjen är överlag mycket nöjda med sitt val trots en del skavanker, de anser att priset de fick betala står sig bra mot vad de fått för resultat.

Läs också
Älvsbyhus lät hantverkarna sova över i nybyggen
Älvsbyhus Höner är Älvsbyhus mest sålda hus
Hur väljer man hustillverkare?