Badrum

Byggde badrummet själv på begränsad budget

Peter_K:s badrum tog ca 6 månader att bygga. Han gjorde jobbet främst på lediga helger.

Peter_K:s badrum tog ca 6 månader att bygga. Han gjorde jobbet främst på lediga helger. Foto: Peter_K.

Att bygga badrum på egen hand kan kännas som ett stort steg för en hemmafixare. Men Peter byggde sitt badrum själv och fick ner slutpriset till en tredjedel av vad det annars skulle ha kostat.

När det var dags att flytta och bygga om badrummet var vår forummedlem Peter_K inte sen att ge sig på uppgiften på egen hand. Han tänkte som han gjort så många gånger förr, att med ordentlig planering och goda förkunskaper kan det inte vara så svårt. Sagt och gjort, Peter både bytte placering av badrummet och byggde allt från grunden och upp. 

– Det var ett badrum från 60-talet som hade sett bättre tider. Vi skämdes när folk kom hit och skulle använda det, säger Peter.

Gammalt badrum
Det gamla badrummet var från 60-talet. Foto: Peter_K

I anslutning till badrummet låg ett 20 kvadratmeter stort sovrum - onödigt stort tyckte Peter och hans sambo. Beslutet landade i att man skulle minska sovrummets storlek, bygga en klädkammare samt flytta badrummet och göra det något större än tidigare.

– Min bakgrund är som servicetekniker, bygg är bara en hobby. Jag började som installatör av mobiltelefoner på 80-talet, och arbetade sedan med radiokommunikationssystem och service av det i över 30 år. Men jag tycker det är roligt att renovera och göra byggprojekten själv. I det här fallet har jag gjort allt utom flytspackling, där fick jag istället hjälp av en god vän.

Planlösning badrum
Peter ritade upp badrummet i Ikea Home Planner. Grafik: Peter_K

Underskred budget på 100 000 kr

Hela badrumsbygget har kostat cirka 80 000 kronor. De hade satt en budget med ett tak på 100 000 kronor. Eftersom de inte skulle anlita någon kändes det som en rimlig summa. De ställde denna i relation till andra badrumsbyggen i samma storlek, men där man lejt bort allt jobb, och dessa hade kostat mellan 300 000-400 000 kronor.

Peter började med att planera var badrummet skulle placeras, hur stort det skulle vara och hur det skulle se ut. Eftersom storleken skulle landa på 4,5 kvadratmeter och det var snedtak fanns det inte jättemycket utrymme att vara kreativ kring. Därför blev duschens position ganska självklar, likaså toalettens. 

Mycket tid gick också åt till att läsa på om olika tätskikt, branschreglerna för VVS och annan väsentlig information som han behövde innan han satte igång. 

– Jag läste på branschregler om cc-avstånd, vilka plywoodskivor jag skulle ha osv. Sedan pratade jag även med försäkringsbolaget och kollade så att det inte skulle uppstå problem med hemförsäkringen. Men det var inga problem så länge man följer gällande regler och dokumenterade med foto. Skulle det visa sig man gjort fel får man ju avdrag på ersättningen, men de hade inga generella problem med att man bygger själv, säger Peter_K.

Läs mer: Reglerna för att bygga eller renovera badrum

Rivning av badrum
Att riva var jobbigast. Foto: Peter_K

Rivning och underarbete var jobbigast

Därefter påbörjades rivningsjobbet.

– Det är nog den delen jag har tyckt varit tyngst. Det och underarbetet. Men så har det varit med alla renoveringsprojekt här hemma, att rivningen var jobbigast. Resten är kul, säger han.

Rörverk
Peter gjorde även alla rördragningar själv. Foto: Peter_K

Han behövde riva väggar, golv och köra materialet till återvinningsstationen. Sedan hade han lite flyt eftersom rummet som ligger på våningen under har fått taket sänkt en gång i tiden. Därmed kunde han göra rördragningar och dylikt i utrymmet som är mellan undertaket och bjälklaget. På så vis slapp han ta hål i reglarna i mellanbjälklaget.

Däremot behövde reglarna förstärkas upp eftersom badrummet skulle klinkas. Valet föll på granitklinker. Utöver klinkers har de kakel på väggarna, men två av väggarna är bara halvkaklade och målade istället. Det var ett medvetet designval.

– Jag är nöjd med helheten. Det är fint att inte allt är helkaklat, det passar också bättre med husets ålder. Huset är från 1929 så det fick inte kännas för modernt.

Skivor på vägg
Gips och plywood på plats. Foto: Peter_K

Han drog också nya rör i rör. I princip allt gammalt VVS-material har bytts ut eftersom det var kopparrör från 60-talet, och han har även dragit in vattenburen golvvärme. Det gick att gå rakt upp med allting från källaren på grund av placeringen de valde för badrummet.

Det enda han ångrar såhär i efterhand är att han inte kompletterade med elslinga för golvvärmen. 

– Det blir ganska kallt på hösten innan värmen kommer igång, likaså ganska svalt på våren. Hade varit skönt att haft elslinga med.

Tätskikt och kakling i badrum
Tätskikt på plats, kakling påbörjad. Foto: Peter_K

Rejäl besparing

Hela arbetet tog ungefär sex månader. Då har Peter bara jobbat med badrummet på helgerna, och även varit ledig en del helger. Han har inte haft bråttom, utan tagit sig tid att få arbetet så bra som möjligt.

– Jag har alltid varit så att jag försöker göra allting jag kan själv. Det har gjort att jag lärt mig mycket med tiden, och Byggahus är ett jättebra ställe att bolla idéer.

Dock hade han förmodligen arbetat mer intensivt med projektet om det inte varit för att de har två badrum till, ett på undervåningen och ett i källaren. Nu kunde de unna sig att låta renoveringen ta den tid som behövdes, utan att behöva stressa.

Besparingen på att göra arbetet själv uppskattar han till mellan 200 000-300 000 kronor.

Peters råd till andra som vill bygga badrummet själv

Till andra som funderar på att göra samma sak säger Peter:

– Planera, läs på vad som gäller, googla och prisjämför, försök hitta materialet till bra priser. Sedan ska man nog inte ha tummen mitt i handen när man ger sig på ett sådant här projekt. Men jag hade å andra sidan aldrig gjort ett badrum och lyckades ändå. 

Däremot har han byggt om köket, bytt stora delar av fasaden, dränerat om och bytt ut det mesta av VVS hemma på egen hand.

– Det är ett gammalt hus, det finns alltid något att göra.

Läs mer

Mitt badrumsprojekt
Renovering av ett badrum från 1986 steg för steg (guide)
Enkla rörjobb du klarar själv i badrummet