Gör det själv, Trädgård

Bygg en eldstad i trädgården - snygg och säker

En eldstad skapar inte bara mys i trädgården, den kan bli uteplatsens naturliga samlingspunkt. Här berättar vi vad du ska tänka på för att bygga den både snyggt och säkert.

Foto: Athena Calderone/Pinterest

Foto: Athena Calderone/Pinterest Foto:

Självklart är brandsäkerhet det absolut viktigaste att tänka på när man anlägger en eldstad. Utförandet måste vara säkert för att inte festen ska övergå i katastrof. Men det är inte så svårt och har man sedan även några ganska enkla regler kring eldandet i åtanke blir det sommarens succé. 

Bygg eldstadens botten i fem steg

Det finns många sätt att anlägga en säker eldstad. Ta hellre i för mycket än för lite när det gäller säkerheten. Ett sätt är att gjuta en betonggrund ungefär som när man gjuter en betongsula för ett enkelt uthus. 

1. Börja med att gräva undan matjordslagret cirka 20-30 cm. 

2. Bygg en ram upp till den höjd du vill att eldstadens botten ska vara. Fram med vattenpasset. Ramen ska vara i våg. Staga upp ramen ordentligt så den inte ger vika när betongen hälls i. 

Eldstad i trädgården
Foto: Gary G

3. Bottna med ett lager grus 10-15 cm. 

4. Lägg armeringsnät i formen. Placera nätet så att det hamnar mitt i betongplattan. Några stenar kan fungera så att nätet lyfts från botten. Nätet vara minst 5 cm in från kanterna. 

5. Blanda till betong och fyll formen. Jämna av med en bräda för att få en jämn yta. Om du tänker att betongplattan ska vara synlig kan du göra den ännu slätare med ett putsbräde av stål. 

Eldfat i trädäcket
Foto: Athena Calderone/Pinterest

Formgivningen

Själva designen är ju en fråga om tycke och smak och inte minst fantasi. Ska den vara rund eller kvadratisk? Eller kanske åttkantig? Ska botten vara synlig eller ska det ligga ett lager sten över som dekoration? 

Läs också: Hembio i trädgården - välj rätt projektor, duk, sittplatser och belysning

En variant är att anlägga en botten och sedan ställa ett eldfat ovanpå att elda i. Det finns många olika modeller att välja från på marknaden. De marknadsförs ofta som eldfat eller eldskål. Materialet kan vara stål, sten eller keramik. Ibland är de försedda med ben som lyfter fyrfatet en liten bit från underlaget och ger en lite svävande känsla. 

Eldfat på grusunderlag

Det går förstås också bra att anlägga en traditionell eldstad med stenar i ring på betongunderlaget. För att stenarna ska ligga stabilt och bra kan man placera dem på ett lager grus. Några vackra stenar kan få ligga runtom utanför själva eldstaden som dekoration.

Säkerheten först

Säkerheten är av största vikt när man eldar. Eldstaden bör inte ligga för nära byggnader eller annat som kan antändas av gnistor. 

Elden ska hållas under uppsikt. Så länge man sitter och myser och allas ögon är riktade på elden är detta inget problem, men man bör vara överens om vem som har koll på att inte alla går iväg samtidigt. Särskilt kanske om det serveras alkohol. 

Eldfat ute
Foto: Pinterest

Annars är de enklaste brandsäkerhetsknepen goda nog. En inkopplad vattenslang som är snabbt tillgänglig är nog det bästa. Ett par fulla blomvattenkannor eller vattenhinkar är ett gott alternativ. Och när man lämnar elden är det alltid rekommenderat att släcka glöden med vatten.

Slutligen är det ett gott råd att tala med kommunen och den lokala räddningstjänsten som har koll på vad som gäller vid eldningsförbud. För det mesta är det inget problem att grilla eller elda kontrollerat på egen tomt. Vid extrem torka kan myndigheterna ibland utfärda striktare förbud. De regler som tillkommit nyligen om förbud att elda ris handlar mer om att riset ska tas tillvara på ett klimatmässigt bättre sätt än att bara eldas upp och berör inte eldning med ved.