Redax blogg

Ökar solceller husets värde? Troligtvis, men ...

Funderar på att sätta solceller på vårt tak, men också på hur det skulle se ut.

Funderar på att sätta solceller på vårt tak, men också på hur det skulle se ut. Foto: Eskilsson

Solceller ökar husets värde med i genomsnitt 135 000 kr vilket ungefär motsvarar investeringskostnaden enligt en färsk undersökning från Booli och SBAB. Undersökningen baserar sig på statistik från 348 hus med solceller som sålts i Sverige mellan 1/1 2018 och 8/4 2022.

I en större undersökning som Axel Bolin gjorde som sin magisteruppsats 2019 vid Sveriges lantbruksuniversitet  -  Pricing the Sun (.pdf) - kom han i sin analys också fram till att solceller ökar husets värde, samt att ju större installerad effekt, desto mer ökar det husets värde. 

Ja, för tillfället, just nu när elpriserna har skjutit i höjden, så borde det inte vara någon tvekan om att solceller är en lönande affär. Jag hade också tänkt skriva en artikel om att solceller ökar husets värde, men så kom jag på andra tankar efter att ha pratat med mäklaren Petra Nilbo i Göteborg.

Hon menar att man ska ta de här siffrorna med en nypa salt och sätta in solcellsinstallationen i ett större sammanhang. 

– Det är ju inte så många husförsäljningar de baserar sina slutsatser på så att det kan vara statistiskt säkerställt, menar Petra Nilbo.

– När jag värderar ett hus är det hur mycket el hushållet har gjort av med historiskt sett jag tittar på och elförbrukningen kan påverkas av hur välisolerat huset är, om det finns FTX-ventilation, bergvärme och andra sådana saker utöver om det finns solceller eller ej, säger Petra.

Invändningar mot solceller

Tidigare har många varit skeptiska till att investera i solceller, för fram tills elpriserna steg har det varit tveksamt om solceller lönar sig. Solceller kostar mycket pengar, ofta handlar det om en investering på 100 000 kr och uppåt, inkluderat statliga bidrag. Sedan ger de kanske inte mer än 5000 kWh per år (är det molnigt och solen skiner med sin frånvaro, då ger de liten effekt). Om elpriset är uppe i 5 kr betalar investeringen av sig relativt snabbt, men om elpriset sjunker tillbaka runt 1 kr som tidigare, kan det ta 20 år innan man har fått tillbaka pengarna. Då kanske det finns andra energiinvesteringar som återbetalar sig snabbare.

Sedan har vi det där med hur solcellerna ser ut om du sätter dem på taket. Har du svart tak är det inte så stora problem, då syns de knappt. Men den som har röda pannor på taket gör inte sitt hus vackrare direkt när man smäller upp solceller. Bygger du nytt är det en annan sak, då kan du anpassa husets utseende till att solcellerna ska passa in.

Sedan finns det skillnad i utseende på olika solcellsmodeller. Enfärgade, kanske till och med helintegrerade solceller i takpannorna, eller de där med en silvrig gram. Jag vet vilka jag tycker är snyggast. Det kan nog vara så att någon husspekulant blir tveksam om man har satt upp de mindre vackra solcellerna på taket, kanske det till och med kan avskräcka någon spekulant? Jag tror detta kan vara bra att diskutera.

Läs mer

31 sätt att minska elförbrukningen - STOR checklista
Osynliga solceller på taket som i Husdrömmar