ARN: Sprickor i natursten är naturligt men företaget måste informera tydligt

Ett företag får bakläxa efter att en husägare fått sprickor i sina nymonterade granitbänkskivor.

Sprickor i bänkskivor av natursten är att betrakta som normalt menar företaget Cucina Di Design, som träter med en husägare på Ekerö efter att denna upptäckt två flera decimeter långa sprickor på sina nymonterade bänkskivor.

Husägaren vill att bänkskivorna byts ut eller att hon får rätt till ett prisavdrag. Hon säger att företaget meddelat att de kvalitetsgranskar alla granitskivor innan de monteras hos kund, och att de två hon fick inte borde ha gått igenom granskningen. 

- Den första sprickan löper rakt över den breda bardisken och är åtminstone 39 cm lång. En bänkskiva i sten ska inte ha den typen av sprickor vid köp. Även om det är ett naturligt material med porös yta och naturliga sprickor och små håligheter, borde inte en spricka tillåtas vara så lång. Den andra sprickan är genomgående och löper från hörnet på hålet för spishällen och ut över kanten. Det finns en risk att stenskivan går av och bänkskivan bör därför åtgärdas oavsett vad som orsakat sprickan, skriver husägaren i en anmälan till Allmänna Reklamationsnämnden.

Företaget motsätter sig inte husägarens information om att det finns två sprickor. Däremot har de varit på plats hemma hos henne och granskat ena sprickan, samt sett bilder på den andra och även låtit sin leverantör gå igenom alla bilder och all information. De är överens om att den här typen av sprickor kan uppstå i granitskivor och att detta är naturligt.

- I vissa sorters granit förekommer sprickor och hål (porer) i stenen men det försämrar inte kvaliteten, skriver Cucina Di Design i sitt svar på anmälan och konstaterar att om stenskivan skulle spricka helt så omfattas den av 15 års garanti förutsatt att den underhållits och hanterats enligt deras instruktioner.

Husägaren har betalat 44 867 kronor för tre stenskivor och vill ha ett prisavdrag på 17 560 kronor vilket då motsvarar ytorna med skador. Allmänna Reklamationsnämnden anser att ett mer skäligt prisavdrag är 5 000 kronor. De bygger detta på att företaget tydligare borde ha informerat om risken med naturliga sprickor i stenskivor, inte på sprickan i sig.