Månadens arkitektritade

Snowboardnäste i A-frame-hus

Scott & Scott Architects skidstuga i Whistler har de placerat i ett brant läge på en liten tomt. A-frame-huset är en gammal klassiker med en lång historia i både Europa och Fjärran Östern.

Brant tak

Foto: Scott & Scott Architects

Under efterkrigstiden lanserades A-frame som en billig och modern fritidshuslösning i ett USA där alla skulle ha ett extrahus. Tiotusentals gör-det-själv byggen uppfördes runtom i USA, och även längre norrut i Kanada. Med sitt branta tak tål A-frame-husen hur mycket snö som helst.

Snöklätt tak

Foto: Scott & Scott Architects

Arkitektkontoret Scott & Scotts skidstuga i Whistler, British Columbia visar hur denna enkla struktur fortfarande kan vara ett både effektivt och stilrent, men samtidigt ett allt annat än ordinärt hus.

–Det finns gott om liknande äldre A-frame-hus från sjuttiotalet i Whistler, förklarar David Scott, och även stugor inspirerade av gotikens konstruktioner. Nu för tiden bygger man större, men våra beställare vill behålla den äldre mer återhållna skalan.

Spetsen på taket

Foto: Scott & Scott Architects

Scott & Scott Architects skidstuga i Whistler, som räknar mer än 21 mil pister och mer än 1500 meter i höjdskillnad, är placerat i ett rätt brant läge på en liten tomt. Betongsockeln har gjutits fast i berget, i övrigt är det trä som gäller för veckoslutsstugan i Whistler, British Columbia.

Kvällsbild

Foto: Scott & Scott Architects

–Vi hade en annan lösning först, berättar arkitekt David Scott, men den höll inte ekonomiskt med tanke på den triangulära tomten. A-frame-huset fungerade bättre och gjorde att vi fick en enklare struktur med en effektiv och praktisk träkonstruktion.

Öppen planlösning och kamin

Foto: Scott & Scott Architects

Utsikt

Foto: Scott & Scott Architects

På översta våningen av det 178 kvadratmeter stora huset finns sovrum, ett extrarum med gott om plats för alla snowboardentusiaster, och även ett gästrum som har en egen liten terrass inkilad i klipporna bakom stugan.

Köket

Foto: Scott & Scott Architects

Köket är enkelt och sparsmakat utfört med omsorg om alla detaljer. Utsikt mot berg och dalgången som löper längs med Green Lake.

Köket

Foto: Scott & Scott Architects

Trappa ner till bottenvåning.

Foto: Scott & Scott Architects

Till vänster trappa ner till bottenvåningen där vi hittar torkrum och förråd för sommar- och vinterprylar. Här finns även tvättrum.

A-frame-husen var populära på sjuttiotalet, inte minst för att de var billiga att bygga. Fortfarande idag är det mer än endast nostalgi som gör att de fortfarande byggs.

Taket.

Foto: Scott & Scott Architects

Taket är täckt av överlappande spån i röd obehandlad ceder som kommer att få samma färg som de omgivande klipporna med tiden.

–Allt material är närproducerat, säger David Scott, vi har hämtat marmor i stenbrottet Hisnet Inlet och konstruktionen är utförd med bjälkar av lokalt avverkad Douglasgran.

Brant tak och utsikt

Foto: Scott & Scott Architects

A-frame-huset blev en kulturell ikon under sextiotalet och symboliserade efterkrigstidens amerikanska fritidshus, men det var den legendariske modernisten Rudolf Schindler som i mitten av trettiotalet byggde det allra första moderna A-frame-huset i Kalifornien. Planlösningen kunde på modernistiskt manér lämnas öppen med exponerad konstruktion och inbjöd till en friare livsstil. A-frame blev så pass populärt att även vägrestauranger och kyrkor anammade formen. Med tiden dök det upp gör-det-själv instruktioner och prefab-kit på Macy-varuhusen. A-frame slår förstås alla våra egna Friggebodar och Attefallshus med råge.

Invändig trätrappa

Foto: Scott & Scott Architects

A-frame-husen har varit lika populära i Kanada som i USA, enligt arkitekt David Scott.

–Många av de tidiga skidstugorna i Whistler är byggda som A-frame-lösningar. De är också flitigt använda i områden där det blir stora snölaster under vintrarna.

Situationsritning

Situationsritning.

Planritning.

Planritning.

Sektionsritning.

Sektionsritning.