Inredning

4 knep: Personifiera dina IKEA-möbler

Många drömmer om ett vackert, funktionellt och personligt hem med unika möbler, men det är inte alltid det lättaste att hitta eller det billigaste att låta bygga. Men det går att med enkla medel och lite fantasi att förvandla dina second hand-fynd eller IKEA-möbler för att skapa unika personliga möbler eller en platsbyggd känsla.

Skapa ett personligt uttryck genom att modifiera massproducerade möbler.

Skapa ett personligt uttryck genom att modifiera massproducerade möbler. Foto: Cecilia Rosvall

Att förvandla en möbel är något av det roligaste jag vet, och jag har nästan gjort det till en sport att göra om varenda IKEA-möbler här hemma till något nytt och unikt. Det finns flera olika knep att ta till – du kan måla om möblerna eller kanske slipa trärent, piffa med nya knoppar och ben, pimpa skåpsluckorna med lister, rotting, ribbor eller göra helt egna, bygga in möblerna med täcksidor och passbitar för att få lite lyxigare platsbyggd look. 

Cecilia Rosvall
Cecilia Rosvall, @designbycilla

Det är många IKEA-möbler har blivit ”hackade” genom åren – speciellt förvaringsmöbler – de är väldigt prisvärda, av god kvalité och enkla att göra om för den som är sugen på att göra en massproducerade möbel till sin egen. Några av mina favoriter att hacka är skåpen IVAR, PLATSA och BESTÅ, men även lite mindre möbler som minibyrån MOPPE. En annan IKEA-möbler som är poppis att hacka är bokhyllan BILLY.

 

Barnsäng
I barnrummet har jag gjort en platsbyggd säng av ”PLATSA”. Läs mer här! Foto: Cecilia Rosvall

Fyra gör-det själv-knep

Här delar jag fyra gör-det-själv-knep att ta till för att skapa din unika möbel och självklart är det samma koncept om du vill förvandla något trött gammalt arvegods eller loppisfynd.

  1. Det absolut enklaste knepet för att få en möbel att bli unik är att byta knoppar, toppskiva eller ben. Det finns otroligt mycket snyggt att välja på och säkert nåt som passar just dig och ditt hem. Att byta knoppar eller ben är också väldigt lätt och går på några minuter.
     
  2. Nästa knep är att måla om möbeln. Beroende på vad du vill skapa så kan du välja en färg mer ton-i-ton med väggen eller en färg som poppar och det finns även olika slags färg beroende på vilken stil och uttryck man vill ha. 
     
  3. Det tredje knepet är att dekorera luckor på olika vis. Dekorlister i olika stil har varit otroligt populärt senaste åren och likaså ribbor, rundstav, rotting, dekorplast.
     
  4. Sista knepet är att bygga in stommarna för att skapa en platsbyggd möbel och vanligast är att använda MDF som du gör täcksidor och passbitar av mot tak, väggar eller golv. Ibland räcker det att måla möbeln ton-i-ton för att få samma känsla. 
Byrå
Här har jag modifierat ”PLATSA” med färg, rotting, snygga ben och knoppar. Foto: Cecilia Rosvall

Att måla om en IKEA-möbel

En av de vanligaste frågorna jag får är hur jag gör när jag målar om IKEA-möbler för att få ett så hållbart och vackert resultat som möjligt. Jag brukar jag göra ungefär samma sak varje gång, vare sig om det handlar om en liten tavellist eller en stor garderob, och oavsett om möbeln är lackad, av fanér eller laminat. Är ytan redan måla sen tidigare så kan det räcka att torka av med målartvätt innan jag sätter igång att måla.

Måla möbel
Steg-för-steg hur jag målar IKEA-möbler, här målar jag EKET. Foto: Cecilia Rosvall

Steg 1: Slipar ytan lätt med sandpapper, med eller utan slipmaskin

Steg 2: Rengör ytan noga med lätt fuktad trasa eller microfiberduk

Steg 3: Målar med en riktigt bra häftgrund, använder en fin snickeriroller och låter torka

Steg 4: Slipar ytan lätt innan första lagret med snickerifärg, använd samma slags roller

Steg 5: Målar ytan en sista gång och låter sen härda ordentligt innan användning

Lego-skåp
Lego-skåp av ”EKET” förvandlat med färg och glasunderlägg i trä som pluppar. Foto: Cecilia Rosvall

TV-möbel av ”Platsa”

En favorit här hemma är vår TV-möbel. Vi behövde mycket förvaring och helst stängd för att kunna gömma undan mina pysselgrejer. Vill dock ha några öppna hyllor för dekoration. Jag valde serien ”PLATSA” från IKEA, som jag ofta använder. Dels för att den finns i så många olika mått både på höjd, bredd och djup och dels för att den inte har helt släta luckor (finns flera varianter) och stommen har ingen ram runt så den lätt går att bygga in eller modifiera.

Bygga TV-möbel
Vårt IKEA-hack till TV-möbel med ”PLATSA”-stommar och egengjorda luckor. Foto: Cecilia Rosvall

Just denna gång valde jag allt göra några luckor helt från grunden med planhyvlade reglar, MDF och kopparrör och några luckor (”FONNES” från IKEA) modifierade jag genom att limma på tunna planhyvlade lister som en ram och sätta på snygga knoppar i rå koppar. Sen gjorde jag en toppskiva av en MDF och microcement, samt målade alla luckor och stommar i samma kulör som väggen och med matt finish för att få möbeln att smälta in snyggt. Kulören har jag tagit fram själv, men närmaste NCS-kod är S4010-G50Y. För att få lite slätare yta så använde jag en pensel för att jämna ut färgen efter rollern, men det är lite en smaksak vad man tycker blir bäst.

Bygga egna luckor
Egna luckor av MDF, planhyvlade reglar och kopparrör. Foto: Cecilia Rosvall

Resultatet blev en unik och personligt TV-möbel anpassad helt efter våra behov och vår stil, men utan kostnaden av en platsbyggd möbel tillverkad på finsnickeri. Testa ni också!