Barn, Inredning

Gör det själv: Ikeahack syskonsäng med förvaring

Ofta kan det vara mysigt för små syskon att dela på ett rum. Här visar inredaren och gör-det-självaren Cecilia Rosvall hur hon byggde en superfin syskonsäng av IKEA-möbler. Ta inspiration av hon gjorde och anpassa till dina egna behov.

Ikeahack - Lekfull syskonsäng med förvaring - gör det själv

Foto: Cecilia Rosvall

Att skapa miljöer för barn som är vackra, lekfulla och funktionella är både roligt och utmanande – det är ofta mycket som ska rymmas på samma yta. Men med lite smarta lösningar så är det mesta möjligt! 

När våra två små pojkar skulle få egna rum så funderade vi länge hur vi skulle göra. Till slut bestämde vi att barnen skulle dela på det minsta sovrummet nära vårt eget, och ha det andra sovrummet i anslutning till vardagsrum på annan våning som lekrum. 

Pojkarna var då för små för en våningssäng och för att få plats med två sängar på dessa åtta kvadratmeter så behövde garderoben försvinna. Lösningen blev då en säng längs med hela väggen med gott om förvaring under. Det enklaste och mest prisvärda blev då detta IKEA-hack. 

Skiss på syskonsäng
Skiss med mått på syskonsäng med hustema, anpassas enkelt efter rummet. 

Så vad använde vi? Stommar undertill kommer från IKEAs garderobsserie PLATSA och lådorna heter FONNES. Det fina med just dessa är de är hela 57cm djupa, finns i flera höjer och bredder, samt att de inte har någon synlig ram vilket gör att man lätt kan få till en inbyggd känsla. 

Täcksidor och huskulisser har vi byggt av 16 mm tjocka MDF-skivor. Botten vilar på stommarna och 45x45mm reglar som sitter fast i väggen. För att få bästa ventilation så är en ribbotten att föredra. Stommarna la vi på två 16mm reglar för att lägsta lådorna inte skulle fastna på mattan. Eftersom jag inte ville ha knoppar som stack ut från så valde jag skålhandtag 60mm trä från Bauhaus och borrade ut hål för dem med en dosfräs på 55mm.

Förvaring under säng
IKEA-hack av stommen PLATSA och lådan FONNES som är djup och rymmer mycket! Foto: Cecilia Rosvall

Sargen framtill är fäst i liv med lådfronterna och sitter med vinkelbläck i sängbotten/stommarna. Sargen är lite lägre än madrasserna för att både stora och små ska kunna sitta skönt över kanten. Men eftersom barnen var små så behövdes det fallskydd mot huvudändan, i vårt fall blev det en lekfull design på hus-tema som vi sedan fortsatte även mot väggen. Vi har använt två 80x130cm Växa-madrasser från IKEA som delas av med ett litet ställ för böcker. 

Cecilia Rosvall
Cecilia Rosvall, @designbycilla.

Hus-temat fanns i rummet sedan tidigare på väggen mittemot och jag ville fortsätta på det. Egentligen hade vi kunnat nöja oss med en enkel bräda som fallskydd och haft en enkel, snygg och praktisk syskonsäng. Men eftersom jag har en passion för lekfull design så ägnade jag ett några kvällar åt att såga till huskulisser. 

Till min hjälp hade jag en nanosåg, bredare än en vanlig sticksåg och ser ut som en liten motorsåg i miniformat, som gör att man kan skära rakt igenom en skiva utan att borra hål först. Det sparade en hel del tid och den kan också såga i 45 graders vinkel vilket var bra till hustaket. Sedan rundade jag till alla vassa kanter med en nättare slipmaskin för att få samma rundning som lådfronterna.

Till sist målade jag allt med en fin roller, först med häftgrund och sedan två lager med matt snickerifärg i samma kulör som väggen, S3010-B10G, insidan av sängen är en nyans mörkare för att få lite kontrast mot väggen. Lådfronterna slipade jag lätt innan för att färgen skulle fästa bättre. Resultatet blev verkligen precis så som jag föreställt mig.

Bilder på uppbyggnaden av syskonsäng
Några bilder från bygget av syskonsängen. Foto: Cecilia Rosvall
Syskonsäng
Denna hussäng är ett lekfullt IKEA-hack som både är vackert och praktiskt.  Foto: Cecilia Rosvall

CILLA TIPSAR:  

 1. STORLEK. Välj storlek efter behov – vill ni kunna ligga bredvid bekvämt eller vill att sängen ska växa med barnet så utgår ni ifrån en större madrass. Behöver ni mer förvaring så kanske 60cm höga stommar passar bättre. 
 2. DESIGN. Både fallskydd och luckor går att variera i både stil och tema. Vad gillar barnet? Och vad har ni för stil i övrigt? Med t ex träribbor, rundstav eller dekorlister så kan man skapa olika stilar. 
 3. KULISSER. Har ni redan en säng ni gillar och skulle vilja piffa den på ett lekfullt vis? Då kanske enbart ett fallskydd, sänggavel eller väggkuliss skulle kunna va något. Idéer på andra teman är t ex moln, regnbågar, lego eller fordon.

MATERIAL:

 • 4 stycken PLATSA + 8 stycken lådor FONNES 60x57x40cm (bxdxh)
 • 3 MDF-skivor 1200x2500x16mm 
 • 3m 45x45mm regel 
 • 1m mindre regel (t ex 21x33mm)
 • Vinkelbeslag
 • Skruv i olika storlekar
 • Trälim
 • Spackel
 • Färg (häftgrund + snickerifärg)
 • Madrasser 

VERKTYG:

 • Tumstock
 • Sticksåg/Nanosåg
 • Slipmaskin
 • Vattenpass
 • Skruvdragare med bit, dosfräs och borr
 • Roller och pensel