14 testade produkter med 34 brister när svenska Amazon granskas

Brister hos samtliga prylar Elsäkerhetsverket beställde från Amazon, och det går inte att utfärda försäljningsförbud.

Elsäkerhetsverket har genomfört en mindre granskning av produkter som går att beställa från svenska Amazon. Det man såg var att över hälften inte uppfyllde de regler som finns.

De beställde 14 produkter, samtliga uppvisade brister och 8 av dessa hade så allvarliga brister att de under normala omständigheter skulle ha fått försäljningsförbud.

- Vi testade en kaffebryggare som riskerar att gå sönder på ett farligt sätt då spänningsförande delar kunde kommas åt. En massagepistol medförde risk för elchock och en spisplatta var inte tillverkad för 230 V som vi har i våra svenska vägguttag, säger Karin Dröschmeister, handläggare vid Elsäkerhetsverket.

Anledningen till att de inte fick försäljningsförbud är för att Amazon inte fungerar som importör. De utgör en e-handelsplats för andra företag, och har därför inte samma ansvar. Köper du prylar från ett företag på Amazon, som befinner sig utanför EU, är det du som privatperson som blir importör. Så det ansvar som i vanliga fall hamnar på företaget som säljer produkten, landar då istället på dig.

- Detta kan ställa till problem om det är fel på produkten du köpt, om det sker en personskada eller börjar brinna. Utöver den direkta faran för människa och egendom, kan det också vara så att ditt försäkringsbolag inte vill betala ut hel ersättning för skadan, skriver Elsäkerhetsverket. 

Eftersom de inte kan utfärda försäljningsförbud för produkterna har man istället kontaktat dem det berör. Produkterna plockades bort från sajten, men en av dem uppges ha kommit tillbaka igen.

Elsäkerhetsverket har också satt ihop en punktlista med sådant du bör tänka på innan du beställer:

  • Handla gärna från kända varumärken som du känner till.
  • Finns det inga kontaktuppgifter, surfa vidare.
  • Se till att få bilder på märkningen.
  • Det ska vara en svensk stickpropp.
  • Kolla att det finns en svensk bruksanvisning.