Trädgård

Vilka regler gäller för majbrasan?

Nya vagt formulerade bestämmelser om att elda trädgårdavfall har skapat förvirring inför årets majbrasa. Här reder vi ut vad som gäller och vad du ska tänka på för att elda säkert.

Den 11 april meddelade Naturvårdsverket att nya bestämmelser förbjuder eldning av trädgårdsavfall på tomten. Det nya reglerna man hänvisar till gäller sedan 1 januari 2024 och är en del av införandet av EU:s avfallsdirektiv, som bland annat innebär att bioavfall såsom trädgårdsavfall i första hand ska materialåtervinnas.

Avfallsdirektivet är dock väldigt otydligt formulerat vilket fått till följd att olika instanser tolkar den helt olika, och förvirringen är total. Får man elda sitt trädgårdsavfall eller inte?

Energi- och näringsminister Ebba Busch försökte lugna folket och skrev på X att:

”Jag vill vara tydlig med att regeringen inte infört något nytt förbud mot eldning av trädgårdsavfall. Det rör sig om nya regler men inte om någon större förändring gentemot hur det fungerat tidigare.”

Ett förtydligande är också på väg. I förra veckan meddelade klimatminister Romina Pourmokthtari till P4 Väst att regeringen jobbar på ett förtydligande av lagen, som kommer att komma om ca två månader.

Om du vill elda majbrasa nu i Valborg, kontakta din kommun, det är de som bestämmer hur du ska göra där du bor.

Diskutera elda trädgårdsvfall i vårt forum.

Regler och råd  för eldning av majbrasa

Ska du ordna en offentlig tillställning med majbrasa i detaljplanerat område behöver du oftast ha tillstånd för det. Tillståndet söker du hos polisen.

Råd om att arrangera majbrasa:

  • Om brasan står på till exempel gräs bör du dagen efter vattna ordentligt runt brasan för att blöta upp marken. Det är viktigt att ha koll på omgivningen kring brasan. Gnistor från brasan kan flyga iväg orsaka så kallade flygbränder många tiotals meter ifrån brasan.
  • Det är extra viktigt att släcka ordentligt. Det kan krävas att du gräver där brasan stått för att se till att allt är släckt.
  • Du måste självklart ha släckutrustning på plats. Det räcker inte med brandsläckare och vanlig trädgårdsslang, utan det behövs anslutet vatten från till exempel brandpost med högre flöde.
  • Bevaka efteråt så att allt är släckt innan du lämnar platsen.

Källa: Räddningstjänsten Mälardalen