Ekonomi, Värme

Inaktiva elkunder betalade dubbelt pris

Du glömmer väl inte att se över dina elavtal då och då? Energimarknadsinspektionen rapporterar om stora skillnader mellan inaktiva och aktiva kunders elpris, skillnader som bara blir större och större.

Under juni till augusti i år betalade inaktiva elkunder hos de dyraste elhandlarna nästan dubbelt så mycket som aktiva kunder som valt det billigaste rörliga avtalet. Det visar en jämförelse som Energimarknadsinspektionens jämförelsesajt elpriskollen.se gjort.

Runt 1 miljon svenska hushåll har inte gjort ett aktivt val av elhandlare och betalar därför ett tillsvidarepris. De flesta av dessa kunder bor i lägenhet.

– Tyvärr tror många konsumenter med mindre förbrukning att det inte finns några pengar att spara på att göra ett aktivt val. Fler skulle säkert välja bort tillsvidarepriserna om de kände till de stora prisskillnaderna och visste hur enkelt det är att byta avtal, säger avdelningschef Tommy Johansson.

De lägenhetskunder som gått från de högsta tillsvidarepriserna till det billigaste rörliga priset har under de senaste tre månaderna sparat runt 400 kronor. Villakunder som gjort motsvarande byte har sparat ännu mer.

Skillnaderna mellan tillsvidarepriser och rörliga priser dessutom ökat kraftigt under de tre senaste somrarna. Under juni till augusti 2009 var tillsvidarepriserna i genomsnitt 22 öre dyrare per kWh. År 2010 var skillnaden 28 öre och nu under sommarmånaderna 2011 var skillnaden 34 öre per kWh.

(Källa: Energimarknadsinspektionen)