Ekonomi

Välj rätt robotgräsklippare

Medlemmen lilytwigs robotgräsklippare.

Medlemmen lilytwigs robotgräsklippare. Foto: lilytwig

Hur mycket måste du betala för en robotgräsklippare och vad får du för pengarna? Vi har sonderat terrängen.

Idag kan du få betala mellan 4 500-108 000 kronor för en robotgräsklippare, ett rejält prisspann med andra ord. Dock är de allra dyraste vanligen byggda för professionellt bruk. Priset på majoriteten av robotgräsklipparna ligger någonstans mellan 8 000-35 000 kronor. Priset på en robotgräsklippare varierar med märket, funktioner och kvalitet.

Opimaza är moderator för avdelning Robotgräsklippare i vårt forum. Han berättar att kuperad tomt och tomter med flera zoner exempelvis ställer större krav på klipparens funktioner.

- Tomter med etager, smala passager och slänter, kan vara svårare att hitta en klippare som passar, men det finns nästan alltid någon modell som klarar det men då brukar det tyvärr också medföra högre prisbild, säger han.

Därför bör du utgå från din tomt när du väljer robotgräsklippare. När du vet tomtens förutsättningar och dina egna behov kan du matcha dem mot robotgräsklipparna som finns.

Men vilken ska du välja? Det finns så otroligt många märken och modeller idag. Gardena, Husqvarna, Robomow, Cayrobot, Biltema, Clipper (Rusta), Worx, Wiper, AL-KO, Alpina, Stiga, Wiper, Wolf, Ambrogio, Viking, Tianchen, Indream, Bosch, Honda, G-force med flera...

Alla robotgräsklipparna har sina för- och nackdelar. De är utrustade med olika klipptekniker, motorer och funktioner, och har olika säkerhetsnivå och möjligheter.

Saker du kan fundera över när du skriver din behovslista inkluderar:

  • Säkerhet: Slutar bladen klippa om du lyfter upp roboten? Finns det pinkod och larm? Finns det GPS så att du kan se på en karta var robotgräsklipparen befinner sig?
  • Sensorer: Regnsensor, grässensor, tiltsensor, lyftsensor, drop off-sensor. Massor av val.
  • Har den automatisk laddning?
  • Kan den programmeras av dig personligen och kan den styras från mobilen?
  • Hur många zoner klarar den? Har du flera gräsmattor som ska klippas krävs zonindelning.
  • Hur bred är klippbredden? Ju bredare klippbredd desto snabbare går det att klippa gräsmattan.
  • Stålknivar eller blad? Har du mycket kottar och kvistar på tomten eller är det viktigare att den har ett skonsamt klippsätt?
  • Hur kraftig är lutningen på tomten?
  • Vilken robotgräsklippare har grannarna? Det finns viss störningsrisk maskiner emellan.

Märken och priser robotgräsklippare
Många av de stora tillverkarna har modeller av robotgräsklippare i alla prissegment, men man kan ändå se att vissa märken syns mer frekvent i det ena eller andra segementet. Flera av de lite billigare robotgräsklipparna kommer exempelvis från märkena Robomow och Tiantech. Även Husqvarna har en budgetmodell för under 8 000 kronor, och flera lågprisvaruhus och kedjor har sina egna modeller - exempelvis Biltemas LMR24 och Rustas Clipper 1200. Men den absolut billigaste robotgräsklipparen vi hittar är Cayrobot 1500 som kostar runt 4 500 kronor.

I mellanprissegmentet dyker exempelvis Stiga, Husqvarna, Gardena, Alpina och Wiper upp mer frekvent. Men även här återfinns ett flertal modeller från Robomow.

Slutligen har vi maskinerna för över 20 000 kronor och här dominerar Wiper utbudet. Men här finns även ett par modeller från exempelvis Husqvarna, Viking, Stiga och Ambrogio. Den dyraste, som inte är riktad mot proffsmarknaden, är Wiper One XH60 som kostar strax över 46 000 kronor.

OpiMaza och Henke2 menar dock att du inte ska låta plånboken styra ditt val av robotgräsklippare, utan hur din tomt ser ut.

– Jag tror alla klippare är bra köp om man har läst på så man vet vad det är man köper. Att man redan innan man köper och installerar har läst på, hittat sin röda tråd och vet precis vad det är man köpt. Mitt tips är att hålla sig till lite större märken så att man säkerställer tillgång av reservdelar och service. Om prislappen styr så är ett större märke som säljs av flera aktörer att föredra, tipsar Henke2.

– Alla klippare på marknaden är bra under rätt förutsättningar och vi har faktiskt ingen som vi absolut avråder från, fyller Opimaza i.

Värt att notera är att det finns ett par robotgräsklippare som är ungefär samma modell men under olika namn. Gardenas R40Li är exempelvis i stort sett en Husqvarna Automower 305 fast med annat skal. Två andra modeller som är snarlika varandra är G-Force SR1800 och Rustas Clipper 1200 som bägge faller in i budgetsegmentet.

Installation och underhåll
När du väl valt robotgräsklippare är det dags att få den på plats. Installationen går i de allra flesta fall till så att du gräver ner en gränskabel runtomkring gräsmattan. Kabeln markerar för robotgräsklipparen vilket område den ska hålla sig inom. När detta, och eventuella inställningar är klara, patrullerar roboten området enligt ett förprogrammerat schema.

Många robotar kan även köras i realtid via fjärrkontroll eller mobilapp via bluetooth. En hel del av dem kan dessutom programmeras av dig personligen, exempelvis för att köras i flera olika områden (så kallad zonindelning), enligt bestämda scheman eller utifrån vissa givna mönster.

Tillbehör finns att köpa till de flesta robotgräsklippare, exempelvis GSM-mottagare och GPS-sändare som gör att du kan styra gräsklipparen på distans och se på en karta var den befinner sig.

Då och då kommer du att behöva byta bladen, de blir slöa med tiden. Det är därför smart att välja en maskin som det är enkelt att byta blad på, och som det är lätt att hitta blad till.

Olika slags blad
Det finns idag två bladtyper som dominerar marknaden. Det är de rejälare stålknivarna och de skonsammare bladen. 

– Det handlar om två olika tekniker där den ena är lite kraftigare och slår av gräset med kraft ungefär som en vanlig gräsklippare och den andra metoden är mer skonsam, som att klippa med sax. Tomtens beskaffenhet kan bestämma valet av klippteknik, säger Henke2.

Stålknivar
Slår av gräset
Fördelar: Klarar tuffare arbetsmiljö, så som gräsmatta med kottar och kvistar.
Nackdelar: Högre ljudnivå
Märken: Ambrogio, Belrobotics, Cayrobot, Robomow, med flera... 

Blad
Klipper som en sax
Fördelar: Lägre ljudnivå, klipper finare och skonsammare = bra för gräsmattan
Nackdelar: Du måste hålla gräsmattan ren från kvistar och kottar, annars slits bladen väldigt fort
Märken: Honda, Husqvarna, Worx,

Ljudnivån på robotgräsklipparna varierar också med de olika bladteknikerna. Robotgräsklippare med de starkare stålknivarna låter mer än de med blad. Dock handlar det fortfarande om omkring 80 decibel direkt vid klipparens skal.

Har du en tomt som ofta får kvistar och kottar i gräsmattan, men oroar dig över bullernivån, bör du besöka en butik och be att få klipparen demonstrerad för dig. Då kan du själv avgöra om du tycker att ljudnivån känns rimligt. Henke2 tipsar om att de lite skonsammare bladen till exempel är bra om du tänkt köra roboten nattetid och har fönster eller grannars fönster som vetter åt trädgården.

Säkerhet
Det man ska tänka på är att det är att det är en trädgårdsmaskin som är minst lika farlig som en traditionell gräsklippare och kan orsaka stor skada om man kommer i kontakt med knivar eller blad. Problemet med småbarn samt husdjur är att den ser ju rolig ut och den lockar ibland till lek. Det man kan göra då är att köra på kväll/morgon eller till och med på natten, men då får man tänka på att ljudnivån kan vara avgörande. 

Läs mer
Interna länkar
Ställ frågor, diskutera och analysera robotgräsklippare med andra entusiaster i vårt forum
Jag och min robotgräsklippare

Externa länkar
Råd och Rön har testat 14 robotgräsklippare
PriceRunner Testar testar 16 modeller
Aftonbladet Plus testar robotgräsklippare